Vincent van Gogh (1853–1890), «Såmannen» (1888)

Fire medlemmer av klimaaktivistgruppen Last Generation kastet fredag grønnsaksuppe på maleriet «Såmannen» av Vincent van Gogh, som normalt står utstilt i Kröller-Müller-museet utenfor Otterloo i Nederland, men for tiden er på utlån til Palazzo Bonaparte i Roma.

Etter tilgrisingen av kunstverket, som ikke tok skade fordi lerretet var beskyttet av glass, ropte aktivistene slagord mot klimaendringer og bruk av kull, skriver ANSA.

Italias kulturminister fordømmer aksjonen, opplyser det italienske nyhetsbyrået.

«Det å angripe kunst er usselt og må fordømmes kraftig», sier kulturminister Gennaro Sangiuliano. «Kulturen, som er grunnlag for vår identitet, må forsvares og beskyttes, og i alle fall ikke brukes som ropert for protester.»

Den italienske statsråden legger til at kulturarven er blant tingene som beskyttes nettopp mot konsekvenser av klimaendringer – mens det altså er klimaaktivister som forsøker å skade denne arven.

Aksjonen i Roma føyer seg inn i en rekke av lignende hærverk på samme ideologiske grunnlag den senere tiden.

 

Verdenskunsten rammes av suppe og stappe – til samtidskunstens likegyldighet

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.