Klimapøbler i Italia gjorde Romas berømte Trevifontene svart på søndag, i en protest mot flommene som har drept 14 mennesker i landets nordøstlige del, og som pøblene sa var «en advarsel».

Pøbler fra anti-klimaendringsorganisasjonen «Last Generation» klatret opp i den berømte fontenen og helte en grønnsaksbasert karbonvæske i den, før de ble trukket ut og eskortert bort av politiet, skriver AFP.

Trevifontenen hadde sitt mest ikoniske øyeblikk da den svenske skuespilleren Anita Ekberg tok en dukkert i den i Federico Fellinis film «La Dolce Vita».

Hærverket skjedde i forbindelse med statsminister Giorgia Meloni sin ankomst til Emilia Romagna for å besøke områder som er ødelagt av flommer som beskrives som de verste på hundre år.

Over 36 000 mennesker har blitt fordrevet som følge av katastrofen, og kostnadene beløper seg til flere hundre millioner euro.

– Landet vårt dør! ropte pøblene, mens turister stimlet sammen rundt fontenen i Romas historiske sentrum og tok bilder, applauderte eller buet.

Politiet trakk demonstrantene ut og konfiskerte også bannerne deres mot statsfinansiert fossilt brensel.

Fjorårets nobel­pris­vinner i fysikk: – Det finnes ingen klima­krise

Forferdelig tragedie
Mattia, 19, som ikke oppga etternavnet sitt, ble sitert på at han deltok «fordi den forferdelige tragedien vi opplever i disse dager i Emilia Romagna er et forvarsel om den svarte fremtiden som venter menneskeheten».

«Last Generation» pekte på en rapport fra den italienske sentralbanken tidligere denne måneden som viste at 23 prosent av italienske hus var utsatt for flom, noe som skal ha en potensiell kostnad på tre milliarder euro årlig.

«Mens klimakrisen banker på døren, bryter elvebredder og slenger fisk ut i gatene, kutter den italienske regjeringen ressurser til jordvern og mislykkes med å redusere klimaendringene», sa klimapøblene.

Pøblene hevdet så at karbonvæsken som ble brukt til protesten ikke skadet fontenen.

Men Romas borgermester Roberto Gualtieri sa at oppryddingen ville «koste tid, krefter og vann, fordi dette er en fontene som bruker resirkulerende vann».

– Vi må nå tømme den og kaste 300 000 liter vann, sa han.

«Last Generation» har tidligere gjennomført forstyrrende protester i Italia, blant annet i forkant av parlamentsvalget, og krevd at politikere fra alle partier må prioritere klimaendringene.

Hærverket i Italia er en del av en rekke pøbelaksjoner over hele Europa som det sies skal «rette oppmerksomheten mot klimaendringene».

Aktivister har kastet suppe, kake, potetmos eller maling på kulturminner og kunstverk på museer over hele Europa.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.