Den franske regjeringen opplyste tirsdag at den vil avvikle en aktivistisk klimagruppe på grunn av en rekke demonstrasjoner den siste tiden, deriblant en som førte til voldsomme sammenstøt med politiet på grunn av et kontroversielt vanningsprosjekt.

Regjeringens talsmann Olivier Veran beskyldte koalisjonen Jordens opprør (SLT) for å ha oppfordret til vold under demonstrasjonene i mars mot et vanningsreservoar nær Sainte-Soline i Vest-Frankrike, skriver AFP.

– Man oppløser ikke en forening på grunn av dens ideer. Man oppløser en forening fordi den utøver vold eller utgjør en risiko for den offentlige sikkerheten, sier Dr. Veran til CNews.

SLT fordømte «en svært politisk og ekstremt bekymringsfull oppløsning» som landbruksnæringen og bondeorganisasjonen FNSEA krevde av statsoverhodet.

– Dette er et fåfengt forsøk på å knuse termometeret i stedet for å bekymre seg for temperaturen, sier de.

President Emmanuel Macron, som har forsvart reservoarprosjekter som det i Sainte-Soline, sa i mars at selv om mange av demonstrantene på stedet var fredelige, «var det tusenvis av mennesker som bare kom for å føre krig».

Dr. Veran sa at SLT «pisket opp volden ved Sainte-Soline ved å invitere klimaekstremister fra hele Europa med metallstenger og petanque kuler for å prøve å drepe politifolk».

– Klimaspørsmålet rettferdiggjør ikke å kaste stein på politiet på en åker, sa han.

SLT er en koalisjon av flere aktivistforeninger, som også sto bak en nylig protest mot et sandbrudd i Vest-Frankrike, der demonstranter rev opp jorder og utstyr på en gård.

Gruppen var også en av flere arrangører av en forbudt demonstrasjon i helgen mot en ny jernbaneforbindelse mellom Lyon i øst og Torino i Italia.

Klimaekstremister i Australia blokkerte kulltog

Gruppen er en del av en ny bølge av mer radikale og ekstreme klimaaktivistgrupper, deriblant Extinction Rebellion, som bruker direkte aksjoner for å understreke sine advarsler om farene for planeten.

Tirsdag opplyste påtalemyndigheten at de hadde pågrepet 14 personer for avhør i forbindelse med hærverk under en demonstrasjon støttet av SLT mot Lafarges sementfabrikk i nærheten av den sørlige byen Marseille.

Demonstrantene kalte selskapet «et av de mest destruktive i verden».

Innenriksminister Gerard Darmanin lanserte oppløsningsprosedyren for SLT like etter sammenstøtene i Sainte-Soline, og tok i bruk fullmakter som tidligere har blitt brukt til å forby høyreekstreme og islamistiske grupper.

Darmanin sa til parlamentet tirsdag at forslaget ville bli debattert og eventuelt vedtatt på et regjeringsmøte onsdag, og sa at «ingen grunn kan rettferdiggjøre skader på polititjenestemenn».

Frankrike har vært utsatt for en bølge av protester de siste månedene, hovedsakelig på grunn av den omstridte beslutningen om å utsette pensjonsalderen.

Noen av demonstrantene har vandalisert bygninger og gatemøbler eller kastet stein mot opprørspolitiet.

Kritikerne beskylder myndighetene for å nøre opp under spenningene med hardhendte politimetoder og aggressive konfrontasjoner med demonstrantene.

Mange i Frankrike ble sjokkert over scenene i Sainte-Soline, der rundt 5 000 demonstranter kjempet mot mer enn 3 000 politifolk.

To demonstranter lå i koma etterpå, mens rundt 30 politifolk ble skadet.

Demonstrantene protesterte mot et gigantisk reservoar for lagring av vann som pumpes opp fra undergrunnen.

Kritikerne mener at det vil gå ut over mindre bønder og økosystemet, samtidig som det hovedsakelig vil være til fordel for industrielle landbrukskonsern.

Frankrikes menneskerettighetsforbund (FDH) uttalte etterpå at «så snart demonstrantene ankom reservoarområdet, skjøt politiet mot dem med krigsvåpen: tåregassgranater, bedøvelsesgranater, sprengstoffgranater og gummikuler».

«Innsatsen utsatte alle som var til stede for fare for alvorlig skade», hevder de.

Tidligere denne måneden oppfordret FN-eksperter Frankrike til å gjennomgå politiets praksis og uttrykte bekymring over den «rapporterte overdrevne maktbruken» mot demonstranter, særlig i Sainte-Soline.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.