Natt til 19. november ble en festival i Crépol i det sørøstlige Frankrike, en landsby med noen få hundre innbyggere, utsatt for et morderisk angrep. 16 år gamle Thomas ble knivstukket til døde av en gjeng som spesifikt ser ut til å ha gått inn for å drepe hvite mennesker.

Angriperne skal ha hatt innvandrerbakgrunn. Angrepet i Crépol har skapt nye spenninger i Frankrike, som igjen ble rystet av store innvandreropptøyer i sommer.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har nå kunngjort oppløsningen av gruppen Division Martel, etter flere voldelige sammenstøt. Ministeren hevder på Twitter/X at den lille gruppen oppfordrer til vold og rasehat og ikke har noen plass i den franske republikken.

Division Martel ble dannet i 2022 og besto av rundt tretti medlemmer. De skal ha vært involvert i planlegging av angrep i Paris mot tilhengere av nordafrikansk opprinnelse under semifinalen i fotball-VM med Frankrike mot Marokko 14. desember 2022.

Darmanin vil oppløse gruppen etter en protest fra dem i byen Romans-sur-Isère natt til 26. november. De hadde dratt til et område av byen hvor flere personer involvert i den dødelige knivstikkingen i Crépol kom fra.

Gruppen ble blokkert av politiet, som de hadde sammenstøt med i en lengre periode. Dette førte til arrestasjon og umiddelbar dom av seks medlemmer av gruppen, som nå soner mellom seks og ti måneder i fengsel.

Minister Gérald Darmanin uttaler at Frankrike har unngått et scenario med «borgerkrig» fordi myndighetene har handlet bestemt mot Division Martel. Han la til at drapet på tenåringen Thomas var en «tragedie», men at regjeringen ikke vil tillate noen «å stå i Statens navn for å utdele rettferdighet».

Navnet Martel er åpenbart en referanse til den frankiske herskeren Karl Martell, som i år 732 stoppet invaderende arabere i et stort slag ved Poitiers. Positive referanser til en fransk hersker som stoppet en muslimsk invasjon blir tydeligvis ansett som farlig og hatefullt av myndighetene i dagens Frankrike.

En fransk meningsmåling viste nylig at 91 prosent av de spurte frykter en eskalering av volden og sammen­støtene mellom ulike samfunns­grupper i landet.

Boualem Sansal: Angrepet i Crépol var en pogrom

– Frankrike risikerer borgerkrig

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.