Franske myndigheter har pågrepet en tsjetsjensk 18-åring som mistenkes for å ha lagt planer om et islamist-inspirert terrorangrep under OL.

Det opplyste det franske innenriksdepartementet fredag, skriver NTB-AFP-Reuters.

Den innenlandske etterretningstjenesten DGSI «pågrep en 18-åring med tsjetsjensk opphav i Saint-Étienne», heter det i en uttalelse fra departementet. Pågripelsen fant sted 22. mai, står det videre.

Planene ha vært rettet mot en av fotballkampene som skal spilles i Saint-Étienne sørøst i Frankrike.

– Den tidlige fasen i etterforskningen viser at han aktivt planla et angrep mot Geoffroy Guichard-stadionet under fotballkampene som skal spilles der under OL, sier innenriksminister Gérald Darmanin i en uttalelse. Han legger til at den pågrepne var «inspirert av islamist-ideologien».

Målene for det planlagte angrepet var blant annet tilskuere og politifolk, ifølge  BFMTV.

– Han ville angripe tilskuere og politifolk og dø som martyr, sier Darmanin.

Macron vurderer å flytte åpnings­seremonien i sommer-OL

Hendelsen omtales videre som «det første avvergede angrepet mot OL». Kringkasteren BFMTV siterer Darmanin sier at dette er det 50. terrorangrepet som er avverget i Frankrike siden 2017, og «det første avvergede angrepet mot OL».

Franske myndigheter har innført en lang rekke sikkerhetstiltak i forbindelse med OL i Paris i sommer, og beredskapen er hevet til høyeste nivå.

Det har vært flere skandaler i forbindelse med tidligere idrettsarrangement i Paris, hvor politiet har mistet kontrollen over vold og tyverier fra særlig innvandrerungdom.

Finalen i Champions League mellom Liverpool og Real Madrid i 2022 er et eksempel.

Det er derfor mange som bekymrer seg for at sommerens OL kan føre til voldsepisoder og, i verste fall, terrorangrep. Rundt 1 million besøkende og 10.000 utøvere ventes til Paris og andre byer  i arrangørlandet.

18-åringen ankom Frankrike i 2023, og var ifølge BFMTV ikke kjent for politiet fra før. Han skal ha blitt pågrepet i sitt hjem.

Les også:

Skandale i St. Denis under finalen i Champions League

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.