Elendig organisering på alle nivåer var årsaken til skandalescenene før og under mesterligafinalen i fotball på Stade de France 28. mai, slår en rapport fast. De britiske tilhengerne frikjennes.

Finalen i Champions League mellom Liverpool og Real Madrid ble preget av opptøyer og kaos. Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin ga Liverpool-fansen skylden.

– Tusenvis av britiske «supportere» uten billetter, eller med falske billetter, tvang seg inn på stadion og angrep ved noen tilfeller vaktene. Tusen takk til det mange politifolkene som mobiliserte denne kvelden i en vanskelig situasjon, skriver han på Twitter.

Anklagen var nesten utrolig, siden man hadde mengder av levende bilder som viste realitetene: Problemene oppsto fordi horder av innvandrerungdom trakasserte supporterne på vei til stadion. De stjal billetter, klokker og andre verdisaker. De klatret over gjerdet og løp fordi et manglende vakthold.

Det kom også historier om seksuell trakassering. Senere kom det frem at også Real Madrid-supporterne hadde vært utsatt for noe lignende, om enn i litt mindre skala.

Skandale i St. Denis under finalen i Champions League

Darmanins utspill skapte raseri på den andre siden av kanalen, og det oppsto en liten diplomatisk krise. Det ble ikke bedre da sportsministeren Michel Cadot knyttet det franske Politiets brutale og hensynsløse opptreden mot de britiske supporterne til tragedien på Hillsborough i 1989.

2700 Liverpool-fans med gyldige billetter gikk glipp av finalen.

Nå er granskningen av hendelsene avsluttet, og de britiske supporterne frikjennes, som forventet.

Mangler på alle nivå i organiseringen var årsaken til skandalescenene før og under mesterligafinalen i fotball på Stade de France 28. mai, slår en rapport fast.

Det kom fram da den franske senatoren Laurent Lafon onsdag presenterte funnene til en granskingskommisjon han har ledet. Han pekte på at det var «en rekke mangler» i planleggingen og avviklingen av Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid. (NTB)

Lafon understreket onsdag at fansen ikke kunne bebreides.

– Det var ikke antall personer på stadionområdet som førte til problemene, sa han på en pressekonferanse.

I en høring i det franske senatet i juni la polititoppen Didier Lallement seg flat og erkjente at Paris-politiet hadde gjort feil.

– Det er åpenbart en fiasko. Jeg er den eneste operative lederen for offentlig orden i Paris, og jeg påtar meg derfor det fulle ansvaret, sa han.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.