Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen ble 80 år gammel. Han døde natt til onsdag.

På grunn av koronarestriksjoner er Rosenborgs legendariske brakke stengt, men en kondolanseprotokoll legges ut i RBK Shop.

Eggen hadde en lang karriere i fotballen. Han regnes som tidenes beste klubbtrener i norsk fotball.

Som spiller vant han tre seriegull og ett cupgull. Men det er som trener han skapte sin arv. Han er den mestvinnende norske fotballtrener gjennom tidene: 15 seriemesterskap og seks cupmesterskap. Ett av seriemesterskapene som trener var for Moss, resten med Rosenborg. Seks sesonger ledet han Rosenborg til «The double».

Men det er først og fremst eventyret i Europa som vil bli husket. Eggen skapte et lag som var i stand til å slå selveste Real Madrid.

Jeg var til stede på stadion under mange av de første kampene Rosenborg spilte i Champions League.

Jeg husker godt kvalifiseringskampen mot det greske laget Panathinaikos i 1996. Jeg og min nåværende kone sto på de billigste plassene bak mål, i en snødekt skråning. Gode gamle ståplasser. Steffen Iversen var bare guttungen, men scoret målet som sendte Rosenborg videre.

«Du blir god ved å gjøre de andre gode».

Slik beskrev Eggen sin fotballfilosofi, også kjent som godfot-teorien. Man skulle øve på det man var god på, og ikke bry seg så mye om sine svakheter.

Dette minner meg litt om general Patton: Don’t worry about your flank!

Eggen sto for en offensiv fotball. Lagene hans skulle gå i strupen på overmakten. Og det virket. Rosenborg slo storlag som Real Madrid og AC Milan, en nesten utrolig prestasjon av et lag som hovedsakelig besto av trøndere.

Riktignok ble de rundspilt noen ganger, som da de møtte Spartak Moskva i november 1995, også dét en kamp jeg var til stede på. Russerne lot Rosenborg leke seg litt i første omgang. Så giret de opp og leverte fotball på aller høyeste nivå. Noe av det beste jeg har sett fra en tribune.

Men Eggen og Rosenborg reiste seg. Høydepunktene er selvsagt de jeg allerede har nevnt.

Å slå Real Madrid var en utenkelig tanke for et norsk fotballag før Eggen.

Selvsagt var det også imponerende å slå AC Milan, en øvelse jeg anbefaler alle gode fotballag!

Rosenborg er primært et lag av trøndere, for trøndere, sa Eggen. Men han innlemmet glatt Finnmark i folden da han måtte erstatte Steffen Iversen med Sigurd Rushfeldt!

Eggen gikk på Orkdal gymnas samtidig med min far. Han var nok litt av en type, en som krevde mye plass. De møttes også på fotballbanen, i en cupkamp, hvis jeg husker riktig.

Man bør også nevne at Eggen fikk 29 landskamper for Norge, så han var en veldig habil spiller også.

Uansett: Eggen ga oss fotballinteresserte mange flotte minner, og han fortjener hyllest for sine prestasjoner som fotballtrener.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.