Frankrike sender elitepoliti til Marseille i et forsøk på å stanse narkotikavolden i havnebyen ved Middelhavet.

Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin kunngjorde at en enhet fra elitestyrken CRS 8, som spesialiserer seg på å bekjempe vold i byer, skal utplasseres til Marseille. Enheten skal bli der i rundt ei uke med sikte på å gjennomføre tøffe operasjoner mot narkotikasmugling, spesielt ved beryktede handelssteder.

Dusinvis av mennesker har mistet livet i Frankrikes nest største by siden starten av året som følge av narkotikavold. Siden begynnelsen av 2023 har 36 mennesker omkommet i gjengkrigen. Dette er allerede fem flere enn i hele 2022. «Det er et blodbad», kommenterte byens statsadvokat Dominique Laurens i april.

Noen av ofrene og gjerningsmennene er tenåringer. En 17-åring ble slått i hjel av 30 angripere i det notoriske distriktet La Paternelle i Marseille. Drapet ble direktesendt på meldingsappen Snapchat.

«De blir yngre og yngre, mer og mer målbevisste», uttaler Marc La Mola, en tidligere politimann i brigaden mot organisert kriminalitet.

Gjengene rekrutterer også unge mennesker fra andre deler av Frankrike, sier Rudy Manna, avdelingssekretær i Alliance politiforbund. «Prisene er ekstremt attraktive i Marseille, noe som betyr at det er en magnet for 13-, 14- og 15-åringer som engasjerer seg i narkotikasmugling. Dette er ofte arbeidsledige ungdommer, som nesten alle har droppet ut av skolen».

Under et besøk til Marseille i juni kunngjorde president Emmanuel Macron tiltak mot skoleulikhet – som han sa gjorde rekruttering av ungdommer i byen lettere for narkotikagjengene – og mot fattigdom i nedslitte nabolag.

«Vi er gisler her», sa en innbygger i Marseille til den franske presidenten under besøket. «Vi er redde for å gå ut om natta, alle vil dra», la hun til.

Marseille: Opprørere angrep offentlig bibliotek

Opptøyene viser at masseinnvandring kan føre til «kollaps», sier tidligere sjef for fransk etterretning

Frankrike: Antall nyfødte babyer med islamske fornavn blir anslått til 21,8 prosent

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.