Fransk politi starter en stor operasjon mot narkotikakrigene i Marseille. Dette melder France 24 og RFI.

Marseille i Sør-Frankrike er landets nest største by, og sterkt preget av arabisk og afrikansk innvandring.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte innbyggerne under et besøk 19. mars. Presidenten lovet en «enestående operasjon» mot narkotikasmugling i den sørlige havnebyen.

Marseille vil denne sommeren være vertskap for noen OL-arrangementer i forbindelse med sommer-OL i Paris 2024. Byen har lenge vært plaget av dødelig gjengkriminalitet og store sosiale problemer.

Frankrike sender elitepoliti til Marseille i forsøk på å stanse gjengkriminalitet

Marseille har blitt spesielt hardt rammet i gjengkriger for kontroll over lukrativ narkotikahandel. 49 mennesker ble drept og 123 personer skadet i narkotikarelatert vold i 2023. Fire av de døde ble fanget i kryssilden av våpenkamper.

Som en del av aksjonen vil rundt 4000 politifolk mobiliseres i Marseille og områdene rundt de neste tre ukene. Rundt 900 ble stasjonert i byen mandag for starten av en operasjon som resulterte i 98 arrestasjoner på to dager, med 71 personer varetektsfengslet og fire våpen beslaglagt.

Marseille: Opprørere angrep offentlig bibliotek

France 24 skriver at Macron besøkte distrikter som har en stor muslimsk befolkning. Han fant ut at krigene i Gaza og Ukraina kom opp like ofte som narkotikaspørsmål. Noen innbyggere oppfordret Frankrike til å gjøre mer for palestinerne.

«Vi har gitt alle nødvendige midler til Ukraina for å forsvare sine rettigheter. Hva gjør vi i dag for Palestina, herr Macron?» spurte Ahmed Said.

Ei kvinne fortalte gråtende presidenten at hun ikke kunne sove på grunn av skjebnen til palestinske barn i Gaza. Macron svarte: «Jeg deler din nød, og jeg har hørt det». Han sa at omfanget av Israels militære operasjoner i Gaza var blitt «uakseptabelt».

President Macron advarte likevel om at konflikten i Midtøsten «ikke burde gi opphav til noe hat i» Frankrike.

Han ble også fortalt at å sende politiforsterkninger til Marseille ikke ville gjøre slutt på byens problemer. «Å sende dem hit vil ikke gjøre noen forskjell», sa en ungdom til presidenten.

En leder av en Marseille-gjeng ble arrestert i Marokko tidligere denne måneden.

Volden har avtatt litt de siste ukene, men kan bryte ut igjen når som helst, uttalte Marseille-aktor Nicolas Bessone.

«Narkotikaforbrytelser i Marseille er en slags koldbrann som skader det sosiale stoffet», hevdet Marseilles toppdommer Olivier Leurent tidligere i mars.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.