Pierre Brochand er tidligere fransk ambassadør, og var i flere år den mektige lederen for fransk etterretning, Direction générale de la Sécurité extérieure (DGSE). Han har gjentatte ganger advart offentlig mot at masseinnvandring destabiliserer hele det franske samfunnet, og kanskje vil utløse borgerkrig.

I et nytt intervju med Le Figaro Magazine kommenterer han opptøyene som har rystet Frankrike sommeren 2023. Opptøyene viser at mange tiår med innvandring i stor skala kan føre til «kollaps», påpeker Brochand. Han bruker begrepet «immigration de peuplement», som kan oversettes med «koloniserende innvandring».

Han frykter en implosjon av sosial tillit, med påfølgende sosiale eksplosjoner og konfrontasjoner. Dette vil medføre et samfunn der livskvaliteten vil kollapse.

Brochand beskriver den nåværende katastrofen som et opprør mot den franske nasjonalstaten. Dette er et resultatet av et halvt århundre med nedbrytning. Siden 1970-tallet har Frankrike gått fra å være en moderne nasjonalstat til å bli et oppsplittet samfunn av grupper og individer.

Alle de multikulturelle samfunnene i Vest-Europa sliter med lignende problemer, påpeker han. Frankrike er derimot landet med høyest andel av innbyggere med ikke-europeisk innvandrerbakgrunn, og oppfattes nå som Europas syke mann.

Innvandringen har satt nye historiske rekorder under president Emmanuel Macron. Samtidig mener 74 prosent av franskmenn nå at det er for mange innvandrere i landet deres. 62 prosent ønsker at Frankrike for å stoppe innvandringen ikke lenger skal adlyde EU-traktater og EU-lover.

I følge Pierre Brochand kan et sted mellom 100.000 og 200.000 mennesker ha deltatt i den meget omfattende volden i franske byer de siste dagene. Ingenting tilsvarende har skjedd siden den franske revolusjonen i 1789, bemerker Brochand.

Dette har skapt en situasjon som er mye farligere enn i 2005, da lignende opptøyer fant sted i Frankrikes forsteder. Denne gangen har til og med små provinsbyer blitt rammet av problemene. I 2005 var mesteparten av opptøyene fremdeles begrenset til de såkalte sensitive nabolagene, og forsteder til store byer.

Brochands ord gjenspeiler de som ble uttalt på den franske nyhetskanalen CNews 2. juli av Gendarmerie-oberst Philippe Cholous:

«Vi må analysere denne situasjonen ikke i forhold til hva som skjer nå, som er forferdelig, men i forhold til hva som kan skje hvis dette kommer ut av kontroll. Det er åpenbart sinne i forstedene, men jeg tror det også er sinne blant middelklassen, de gode menneskene, Frankrikes arbeidere. Det er også mye harme fra lov- og ordenskreftene, som ofte blir forlatt av politikere. (…) Nivået av irritasjon og harme, nivået av vold, og fremfor alt det faktum at det i visse områder er et reelt hat mot Frankrike, med våpen i omløp, betyr at potensialet er eksplosivt. Og bare fordi det er færre kjøretøy som er brent eller virksomheter angrepet, betyr det ikke at den potensielle risikoen reduseres».

– Frankrike risikerer borgerkrig

Brochand: Over­nasjonalt lov­verk og individuelle rettig­heter ødelegger Frankrike

Måling: De fleste franskmenn mener opptøyene skyldes innvandring

Marseille: Opprørere angrep offentlig bibliotek

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.