Bulgarske demonstranter, noen med russiske flagg, vandaliserte en bygning i hovedstaden Sofia som huser EU-tjenestemenn. De krevde at regjeringen skal stoppe militær bistand til Ukraina.

Demonstrantene kastet rød maling på glass- og stålbygningen der representanter for EU-kommisjonen og Europaparlamentet holder til.

Demonstrasjonen 21. mai ble organisert av flere ikke-statlige organisasjoner og enkeltpersoner. Den statsfinansierte amerikanske kringkasteren Radio Free Europe hevder at deltakerne, som kan ha utgjort så mange som 1000 personer, inkluderte medlemmer av anti-EU Revival-partiet så vel som parlamentarikere.

Demonstrasjonen var den sjette på like mange uker, men første gang den resulterte i hærverk.

Bulgaria har dype, historiske bånd til Russland.

USA og EU har gitt titalls milliarder dollar og euro i militær og økonomisk bistand til Ukraina siden Russland startet sin invasjon i februar 2022. Likevel har noen land, som Bulgaria og Ungarn, vært mindre støttende til å gi militærhjelp til Ukraina.

Revival og det bulgarske sosialistpartiet har stemt mot å sende militærhjelp til Ukraina. De hevder at slike handlinger kan presse landet inn i krigen.

Sarnela Vodenicharova, en av arrangørene av demonstrasjonen, sa at målet med protestene er å samle inn nok underskrifter til å holde en folkeavstemning om spørsmålet om landet bør «dras inn i kriger».

Under den tidligere bulgarske statsministeren Kiril Petkov leverte Bulgaria i hemmelighet drivstoff og ammunisjon til Ukraina i de første månedene av krigen. Bulgaria har fortsatt betydelige mengder ammunisjon fra sovjetisk tid som kan brukes av Ukraina.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.