Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.  Foto: AP Photo

Ordføreren i byen Dniprorudne sør i Ukraina er bortført av russiske styrker, melder ukrainske myndigheter. I stedet skal russerne ha innsatt sin egen, okkupantlojale mann i rollen.

NTB-DPA skriver om saken fra Dniprorudne, en by ved elva Dnipro, med  20.000 innbyggere.

Meldingen om at ordføreren Jevhenij Matviejev er bortført, kom søndag morgen.

Fra ukrainsk hold reageres det svært sterkt på denne typen handlinger fra russerne, og man mener det er uttrykk for en systematisk politikk for å utslette landets struktur:

Den ukrainske utenriksminister Dmytro Kuleba omtaler hendelsen.

– I dag bortførte russiske krigsforbrytere enda en demokratisk valgt ukrainsk ordfører, lederen for Dniprorudne, Jevhenij Matviejev. Når de får null lokal støtte, tyr inntrengerne til terror. Jeg ber alle stater og internasjonale organisasjoner om å stanse russisk terror mot Ukraina og demokratiet, skriver Kuleba på Twitter.

– Krigsforbrytelsene blir mer og mer systematiske, skriver lederen for den ukrainske militære administrasjonen i Zaporizjzja-regionen på Facebook.

Tidligere har regjeringen i Kyiv meldt at ordføreren i byen Melitopol, Ivan Fedorov, er bortført av russiske soldater. Han skal nå være erstattet av en person innsatt av de russiske okkupantene.

Ganila Daniltsjenko, som ble innsatt som fungerende ordfører av Melitopol av Russland, sier i en tale at hun er demokratisk valgt.

Hun ber innbyggerne i byen om å «tilpasse seg den nye virkeligheten, slik at vi kan begynne å leve på en ny måte så fort som mulig,» skriver Sky News.

Hun påstår også å være valgt til rollen, og et komité blir nedsatt for å passe på byen.

Slik omtaler den svenske forsvarskommentatoren og forfatteren Lars Wilderang hendelsen:

För att motivera sin ockupation förs demontranter, politiker och befattningshavare bort.

I Melitopol uppger svensk media att ockupationsmakten tillsatt en ny borgmästare, istället för den som förts bort spårlöst.

Ifølge Wilderang er det her snakk om å sette inn en landsforræder, en ren Quisling:

Även om rubriken sätts till “ny borgmästare” så är det en ren quisling och illegitim befattningshavare. En quisling i form av lokal parlamentsledamot framträder och uppmanar befolkningen att anpassa sig till den nya verkligheten och att demonstrationer är extremism, skriver Wilderang.

Ingen vet hvor det blir av de bortførte borgermesterne, heller ikke hvor det er blitt av de mange hundre ukrainske innbyggerne  som er arrestert av russerne etter demonstrasjoner i byene som er okkupert, som blant annet Cherson.

(Saken er oppdatert per kl. 13.37 med den nye borgermesterens uttalelse).

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.