Foto: Skjermbilde 

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen tror ikke det er fare for russisk invasjon av Norge for øyeblikket. Men han advarer mot cyberangrep mot kommuner og næringsliv.

NTB melder som saken, og intervjuer den hyppig mediesiterte offiseren om mulige russiske trusler mot Norge. Ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er det i øyeblikket ingen overhengende fare for noe direkte militært angrep fra Russland:

 – Vi tror overhodet ikke det er noen sannsynlighet for noe militært angrep mot Norge, sier oberstløytnant og hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole til Dagbladet.

Han sier at Russland ikke har noen interesse av å starte en krig til, og at de har nok med krigen i Ukraina.

Offiseren hevder også at russerne nå har svekket sin militære tilstedeværelse i områdene nær grensen til Norge, som følge av hendelsene i Ukraina:

– Mange av de russiske styrkene på Kolahalvøya ved grensen til Norge er sendt ned til Ukraina, påpeker Karlsen.

Document kjenner til at det her blant annet skal være snakk om russernes motoriserte brigade nr. 200 fra Pechenga, som vanligvis er stasjonert nær grensen til Norge ved Kirkenes.

Denne «Norge-dedikerte» brigaden er ifølge nettsiden til den svenske forsvarseksperten og forfatteren Lars Wilderang nå tungt involvert i Ukraina-invasjonen, og har lidd betydelige tap i kamper nord for Kharkiv.

Wilderang mener enheten i praksis er redusert i den grad at den ikke lenger er stridsdyktig.

Han skriver blant annet:

Wikipedia uppger nu att motorskyttebrigaden utplånades i slaget om Charkiv. Detta förändrar minst sagt det säkerhetspolitiska läget och det ryska hotet mot Nordkalotten, även om Ryssland inför ett angrepp skulle frambasera andra förband likt man nu gjort mot Ukraina.

Även om det bara ska varit en bataljonsstridsgrupp från 200:e motorskyttebrigaden, så har brigaden nu förlorat alla sina funktions- och logistikenheter, som artilleri mm, samt sin tunga bataljon med kontraktniki – anställda soldater och officerare, samt brigadledningen.

Kvar finns nu i princip bara förråden för två manöverbataljoner – utan artilleri och annat understöd – och som ska bemannas av äldre värnpliktiga tvångsinkallade soldater och reservofficerare.

Oberstløytnant Karlsen mener imidlertid Norge bør være innstilt på andre former for trusler fra russiske side:

– Men vi må nok være forberedt på en del andre ting. Det kan være cyberangrep, for eksempel, der har vi jo sett en kraftig økning de siste årene. Det rammer alt fra kommuner til næringsliv. Det bør alle være forberedt på, så får vi jo se hva annet vi kan forvente, sier han.

Denne uka varslet norske myndigheter at trusselnivået ikke har økt i Norge, men at det er grunn til å være på vakt, særlig når det gjelder cyberangrep og datakriminalitet.

Ifølge NTB skal derfor politiet og PST sette ned en egen gruppe som skal overvåke situasjonen nøye her til lands.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.