Russlands president Vladimir Putin.  Foto: Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Samtidig som vinterkulda legger seg over Europa, kutter Russland leveransene av den gassen europeerne skal varme seg med.

Europeiske land som blant annet Tyskland har redusert sin egen energiproduksjon, ved å kutte i kullkraft og atomkraft. Men disse kuttene har på langt nær latt seg oppveie av såkalt fornybar energi fra vindkraft.

Den mye omtalte vindkraftsatsning i Europa har for alle praktisks formål vist seg å være en flopp, som Document har tematisert ved flere anledninger. Se link til egen sak nederst i denne artikkelen.

Dermed er europeiske land mer avhengig enn noensinne av importert gass, ikke minst nå som vinterkulda er i ferd med å legge seg for alvor over kontinentet.

Mye av denne gassen kommer fra Russland. Men forholdet mellom Russland og Vesten er for tiden dårligere enn på lenge, det er iskaldt, for å bruke et begrep som passer til sammenhengen.

Nå får vestlige ledere erfare hva det vil si å gjøre seg avhengig av velvilje fra Russland og president Putin.

Fria Tider har skrevet om saken:

Rysslands har kraftigt minskat sina gasleveranser till Europa – samtidigt som kölden drar över kontinenten.

Avisen fortsetter:

Leverenserna via den pipeline som går från Jamalhalvön till Tyskand ströps under söndagen, rapporterar Reuters.

Det er snakk om en massiv reduksjon i leveransene:

En volymminskning från 4.000.000 kilowattimmar till endast 370.000 kilowattimmar noterades vid gränsen mellan Tyskland och Polen.

Så langt vet man ikke hva som ligger bak det hele:

Någon förklaring har dock ännu inte kommit från det statsägda ryska gasbolaget Gazprom.

Mange tyskere kan trolig se frem til en relativt kald julehøytid:

Gasleveranserna kommer inte att öka inom den närmsta tiden. Gazprom har bara bokat en bråkdel av den normala kapaciteten i gasledningen, enligt Bloomberg.

En slik situasjon i Europa vil naturlig nok forsterke behovet for import av norsk energi, både i form av vannkraft og gass. Økt etterspørsel vil igjen påvirke prisbildet for alle land som inngår i det felles europeiske kraftmarkedet, inkludert Norge og norske forbrukere.

Les også:

Total vindkraft-kollaps i Tyskland og EU

 

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.