Under innslaget sier politioverbetjent Christian Berge at bander som dette representerer «en trussel mot demokratiet». Dette uttrykket dukker opp i strafferetslige sammenhenger uten begrunnelse. En slik betegnelse burde henge meget høyt, nærmest på linje med «trussel mot rikets sikkerhet». Men det virker å ha gått inflasjon i bruken. Hvordan kan en svindlerliga i Halden «true demokratiet»? NRKs reporter spør ikke.

Politiet mener de har rullet opp et nettverk som har lurt unge til å betale store summer for tilgang til grupper der de kan spille på «fiksede» kamper.

– De bruker Tiktok-videoer som markedsfører vellykkede personer med mye penger og dyre biler. Og dette kan også ungdommen ta del i. For å bli med på disse lukkede gruppene, som de blir lurt inn i, koster det alt fra 1.000 til 5.000 kroner, sier politioverbetjent Christian Berge i Øst politidistrikt til NRK.

Ifølge politiet har nærmere 1.000 nordmenn i alderen 18–22 år det siste året blitt lurt til å betale for medlemskap i de lukkede gruppene.

Spillerne blir lovet store gevinster ved å spille på «fiksede» fotballkamper der bakmennene hevder å ha bestukket spillere. Politiet tror at noen av kampene er oppdiktet.

Totalt har 11 millioner kroner gått inn og ut på kontoer nettverket disponerer. Ifølge politiet har ingen av spillerne fått noen gevinst.

Politiet mener det er et organisert, multikriminelt nettverk fra Halden som står bak bedrageriene. Samtidig har politiet bevæpnet seg i etterforskningen av nettverket, fordi beslag politiet har gjort viser våpen på bilder i sosiale medier. De har også beslaglagt videoer som viser bruk av vold.

Totalt er 22 personer siktet i bedragerisaken. Politiet mener åtte av dem har sentrale roller. Alle de åtte nekter straffskyld.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.