Nytt

Politiet ruller opp omfattende juks med førerkort – fire personer er siktet for å organisere juks på teoriprøver for bil. Politiet mener nettverk står bak.

Velorganiserte bakmenn hjelper kandidater til å bestå teoriprøver ved bruk av blant annet skjulte kameraer, ørepropper og mobilvideofunksjonen facetime, ifølge politiet og Statens vegvesen.

Denne trøyen har fått montert en malje til en kameralinse på brystet. Skjermdump, TV 2

Ifølge politiet og vegvesenet er mange av personene som jukser på teoriprøven ganske nylig ankommet Norge. De kjenner gjerne både språket og systemet dårlig, og betaler trolig dyrt til bakmennene for å få hjelp til å jukse, mener krimseksjonen i vegvesenet.

– Dette er alvorlig. Statens vegvesen er opptatt av trafikksikkerhet, og det at vi får førere ut på veien som ikke har de ferdighetene de skal ha, det har konsekvenser for deg, meg og alle andre som ferdes på veien, sier leder av Statens vegvesens krimseksjon, Jon Molnes, til TV2 / Åsted Norge.

Nærbilde av maljen på trøya. Skjermdump, TV2

Politiet frykter at et stort antall sjåfører er ute i trafikken med førerkort de har jukset seg til.

– Det kan være hundrevis av førerkort bare i østlandsområdet, kanskje 1000 òg. Det ser vi ikke bort ifra, sier avsnittsleder for databasert politiarbeid i Oslo politidistrikt, Lage André Granås, til Åsted Norge.

Åsted Norge beskriver et tilfelle av juks. En ung mann kommer inn på Statens vegvesens trafikkstasjon i Larvik for å avlegge teoriprøve. Han fullfører kvikt, har svært få feil, og består prøven. Men på en overvåkningsvideo ser vegvesenets ansatte hva som skjer.

Det avsløres at mannen har en spesialsydd trøye med åpning for kamera. I øret har han en nesten usynlig ørepropp. Bakmennene sitter på god avstand og gir kandidaten riktige svar.

I forrige uke pågrep og siktet politiet to personer for å ha organisert teoriprøvejuks i Larvik. To personer ble siktet for samme type juks på trafikkstasjoner i Oslo. Politiet mener de to gruppene har samarbeidet, og mistenker at det kan finnes flere nettverk rundt i landet.

Hjemme hos de siktede har politiet beslaglagt store mengder sim-kort, telefoner, datamaskiner og kontanter. Man har også beslaglagt spesialsydde klær, spionkameraer og øreplugger.

Statens vegvesen mener å vite at «kundene» har betalt 8.000 – 10.000 kroner.

– Da kan vi fort gjøre et regnestykke på antall kandidater hver dag, og fordele dette over uker, måneder og år. Da skjønner vi veldig fort hvordan disse pengene vokser og blir store penger, sier seksjonleder Molnes.

Politiet og vegvesenet er på jakt etter flere bakmenn, men leter også etter personene som har jukset på prøvene. De risikerer å få miste førerkortet.

 

TV2: Frykter at opptil 1000 personer kan ha jukset seg til førerkort