Fredrikstad tingrett, sal 5. Foto: domstol.no.

To brødre er dømt til ubetinget fengsel i 24 dager i Fredrikstad tingrett for juks under teoriprøven for førerkort, melder NTB, som gjengir noen av sakens detaljer:

Den ene av brødrene skulle ta teoriprøven for bil i vår, men på grunn av begrensede norskkunnskaper fryktet han å stryke på prøven. Han kontaktet derfor en mann som hjalp ham til å jukse på prøven ved å ha en øreplugg og innsydd mobiltelefon med kamera i klærne, skriver Fredriksstad Blad.

Vedkommende ønsket i utgangspunktet ikke å gjøre dette, men fikk etter hvert vite at også broren hadde gjennomført prøven på denne måten. Han betalte til slutt 3.000 kroner for å få hjelpen han trengte til å bestå.

Saken er imidlertid mye mer bisarr enn det som kommer frem i NTB-meldingen.

De to brødrene, som er enslige menn fra Syria med arbeid i restaurantbransjen, har begge tilstått og avlagt forklaringer som er gjengitt i dommene. Disse forklaringene er såpass oppsiktsvekkende at de fortjener å gjengis i lange utdrag.

I dommen mot broren som var først til å gjennomføre jukset, heter det:

Siktede var i et bryllup i Gøteborg hvor han traff en bekjent. Siktede spurte ham om teoriprøven og om han hadde tips til hvordan han burde lese. Dette fordi siktede hadde hatt problemer med å bestå prøven fordi denne i liten grad er på arabisk. Denne bekjente sa at han hadde en enkel løsning på dette, og at han skulle sette ham i kontakt med en mann kalt «Jihad». Denne bekjente sa at dette ikke var noe ulovlig eller noe å være redd for. Siktede trodde han skulle få hjelp til å øve på spørsmålene på norsk.

Ca. en måned etter bryllupet ble siktede kontaktet av Jihad som ba ham om å komme til Oslo. Siktede sa at han skulle på jobb kl. 16.00, men Jihad sa at dette ikke var noe problem. Han møtte Jihad på busstasjonen hvoretter de dro på en kafe. Her forklarte Jihad at han ved gjennomføringen av prøven skulle ha på seg en skjorte med en mobil innsydd på brystet. Han skulle også ha en liten øreplugg i øret som Jihad kunne snakke gjennom. Denne ble satt inn i siktedes øre med en magnetpinsett. Siktede spurte Jihad om ikke dette var ulovlig og om han kunne få problemer med politiet. Jihad forklarte at dette ikke var noe å være redd for, og at det ikke var noe problem da til og med norske leger jobber uten lovlige papirer. Jihad viste til at siktede jo også har førerkort i Syria, og at reglene er 90 % like.

Siktede dro deretter til trafikkstasjonen. Her gjennomførte han teoriprøven ved at Jihad så spørsmålene gjennom mobilens kamera og ga ham svarene på øret. Da testen var ferdig, traff han Jihad på utsiden og ga ham utstyret tilbake. Siktede vet ikke hvor Jihad befant seg mens han tok testen.

Av den andre brorens forklaring fremgår det at mannen som kaller seg «Jihad», driver førerkortjuks som en slags industri, og sannsynligvis har medhjelpere:

En person kalt «Jihad» er kjent for nesten alle utlendinger Norge. Jihad lokker og frister folk, fordi de ikke er kjent med lovverket. Dette er kun forretninger for ham, og han er kun ute etter å tjene penger. Han tenker ikke på at han volder skade på de personene han lokker eller på samfunnet. Dette har han gjort mot veldig mange mennesker. Han oppgir et nytt navn til alle han kontakter, men ut fra hans dialekt hørtes det for siktede ut som han er kurdisk. Siktede føler at det ikke er samme person han har vært i kontakt med alle gangene, selv om samtalene kom fra samme nummer. Dette da både stemme og dialekt har vært forskjellig. Han føler derfor det må være snakk om medhjelpere.

Siktede kontaktet Jihad fordi han ønsket et resyme av teoriprøvens spørsmål og svar på norsk. Jihad sa at han kunne få et resyme, men at de måtte møtes i Oslo. Siktede reiste til Oslo for å få dette resymeet, hvor Jihad hadde fortalt at det var 370 spørsmål og svar. Da siktede kom til Oslo, sa Jihad at spørsmålene var veldig vanskelig og spurte siktede om hvorfor han ikke isteden gjorde det på den måten som er beskrevet i tiltalen. Siktede spurte om ikke dette ville være en lovovertredelse, hvoretter Jihad begynte å le og sa at mange hadde gjort det før ham. Siktede sa at han ikke ville gjennomføre dette, og ba Jihad slette telefonnummeret hans. Siktede dro deretter tilbake på jobb.

Noen dager senere ringte Jihad til siktede og spurte hva siktede egentlig var redd for. Jihad sa at dette ikke er et lovbrudd og at han kunne spørre rundt om dette. Jihad sa deretter at også siktedes broren hadde tatt prøven på denne måten.

Etter hvert ble de enige om å gjennomføre jukset, og fremgangsmåten med mobiltelefon og ørepropp var den samme.

Det finnes altså en mann kalt «Jihad» – i seg selv et nokså bemerkelsesverdig pseudonym – som organiserer massivt førerkortjuks for utlendinger i Norge.

Historien antyder hva slags undergraving av det norske systemet som pågår, og er særdeles oppsiktsvekkende. Hvorfor vil ikke NTB eller avisene fortelle den?

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!