Haugaland tingrett. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB

Mandag 22. februar startet rettssaken mot en Oslo-mann med syrisk bakgrunn i Haugaland tingrett. Mannen er tiltalt for landsomfattende juks med teoriprøven for førerkort. Han nekter straffskyld, og hevder at han kun drev med utleie av ørepropper og mobiltelefoner.

Den tiltalte satt tre måneder i varetekt i 2018. Mannen ble tiltalt i august. Document la ut NTB-saken.

Ifølge tiltalen signert politiadvokat Gunnveig Breistein i Sørvest politidistrikt, skal mannen ha bistått 19 personer ved at kandidatene brukte en skjorte med lomme på brystet der en iPhone med kamera var plassert. I tillegg var en radiosender teipet fast til kroppen. En medhjelper som kunne se prøven via telefonen, sto på utsiden og ga kandidatene riktig svar på øret.

Den tiltalte forklarte ifølge Haugesund avis (bak mur) at han var på Vestlandet i «åndelig oppdrag», for å hjelpe en person som ville bli kristen. Han forklarte de mange mobiltelefonene og øreproppene med at han drev med utleie av utstyr.

– Jeg gjør det for å tjene penger. Jeg har 46 mobiltelefoner som jeg leier ut. Hvem som helst kan leie dem. Jeg har 38 ørepropper jeg leier ut. Hva folk bruker utstyret til, er ikke noe jeg har noe med, sa tiltalte.

– Hva tenker du om å bruke dette utstyret ved førerprøver? spurte tingrettsdommer Arne Vikse.

– Det vet jeg ikke noe om. Jeg leier bare ut utstyr.

– Kjenner du de to karene som tok førerprøve på Stord den 18. september? spurte Vikse.

– Nei, den ene var han som ville bli kristen. Han var kurder. Derfor hadde jeg to kurdere med meg på turen.

Kjøpte bilder

I tiltaltes drosje fant man dessuten skjorter med hull til å skjule mobiltelefoner, uten at tiltalte husket noe om dette. En notatbok med over hundre navn i forklarer han slik:

– Alle er medlemmer av menigheten. Vi må ha personnummer for å kunne søke om pengestøtte fra det offentlige.

I tillegg hadde han over 3500 bilder, mange av disse var skjermbilder fra teoriprøven fra Statens vegvesen. Dette forklarte den tiltalte med at en ansatt på Statens vegvesen i Oslo hadde solgt ham en minnebrikke med slike bilder for 20.000 kroner.

Hvorfor han betalte 20.000 kroner for disse bildene, og hva han skulle bruke dem til, forteller ikke saken om. Hvem som er interessert i å leie ørepropper eller mobiltelefoner er også uklart. Det blir spennende å se om retten fester lit til den tiltaltes forklaring. Rettssaken pågår ut uken.

Lignende sak for et år siden

24. februar 2020 publiserte Document en sak om en syrisk kvinne som ble dømt for en lignende sak. Hun strøk 49 ganger på teoriprøven.

Motivet var å samle inn og ta bilder med mobilen av svaralternativer som ektemannen skulle benytte til å hjelpe svært mange innvandrere med å avlegge teoriprøven. Jukset ble utført ved hjelp av spesialsydde skjortelommer og mobilkamera.

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.