Sørheim: ærede rett vi har kommet til erklæring kapittel 4; komparentsamtaler,

hele samtalen med observandens mor:

Husby: ved begge sakkyndige 14.08/11

politiet informerte sakkyndige om at hun ble innlagt ved diakonhjemmets psykiatriavd. hvor også husby arbeider, da han vendte tilbake ble det klargjort at han ikke skulle delta i behandlingsmøter, det ble klarlagt at han ikke skulle ha tilgang til hennes journal. sørheim tok kontakt med hennes behandlende lege for å spørre om hun var villig til å delta i samtale med sakkyndige. Fant sted på Husbys kontor, hun ble innledende informert om Husbys stilling på sykehuset.

Moren ble informert om sakk. mandat. Hun var villig til samtale, den varte tre timer.

Komparenten sa innledningsvis at hun gledet seg til samtalen, hun sa det hadde vært en forferdelig påkjenning å være obs. mor. Hun var forbannet over mye uriktig journalistikk. Obs er født i 79 og er planlagt og ønsket. Faren, halvsøster og moren flyttet til London like etter han ble født. Det ble brudd da obs. var halvannet år. Hun flyttet da tilbake til Oslo, med barna. Først bodde de i leilighet eid av faren og der hadde hun bruksrett frem til han var 18 år. De flyttet til Nedre Silkestrå da obs. var fem år. Hun var i full jobb som hjelpepleier.

kan ikke huske spesiell bekymring knyttet til ABB, hans far ville at de to barna skulle flyttet til ham. ABB trivdes i barnehave helt til han begynte på skole, han begynte på smestad skole, de hadde venner, god tid. det gikk fint med søster, abb var en person det var lett å samtale med. Fra 1. – 6. klasse ble det aldri sagt noe om problemer, han ble aldri sendt over som sak. Han begynte i 7. klasse, begynte å gå med avisen. Forsto det som alt var i orden, han ble lang og tynn. Det var nok et lite kompleks, han begynte å trene regelmessig, ikke sånn rambo som i vinter. Det gikk bra også faglig. Fikk han nye kamerater? -ikke som jeg husker. Hun husker at han ble tatt for tagging.

han laget flotte piecer, men det er ikke lov, vi var flere foreldre som samarbeidet om å spore opp innkjøp av spraybokser, han slapp med samfunnsstraff og bot på 3000 kroner, han måtte ta av sparepengene sine. faren ble forferdelig sint, og slo døren igjen. Flyttet til konventveien, etter avsluttet ungd.skole begynte han på handelsgym, før det gikk han ett år på hartvig nissen, men det tror ikke moren er riktig. hun sier hun generelt husker lite fra denne perioden fordi hun var syk. De flyttet til hoffsveien, Hun trodde det gikk bra på handelsgym, inntil sønnen kom hjem og sa han ville slutte. Hun ble forbannet for at han sluttet, hun ble urolig og lei seg, hun syntes han var blitt så egenrådig. hun sier halvparten av det han sier til politiet er løgn.

i løpet av vgs, jobbet hun i acta og dcs, han startet behring og kerner, hun ga dem kontor i kjelleren, men bestillingene uteble,

han fikk en ide og sa han skulle lage falske diplomer, han holdt på 2-3 år, og det gikk bra, etter hjerneoperasjonen i 2005 trengte hun mye hjelp, han ga henne mye hjelp, det var bakgrunnen for at han fikk utsatt militærtjeneste. hun ble spurt om hun visste at han var aktiv i frp. hun visste om hans politiske syn, men ikke om hans partitilhørighet.

mens hun hadde forhold til tore fra 1999-2005; anders er blitt så merkelig moralsk, om at det ikke skulle være sex utenfor ekteskapet, samtidig var han snill, han dro til kristiansand og kjøpte en hvalp til meg for at jeg ikke skulle være så alene.

i 2002 flyttet fra kollektivet i mariesgate til egen leilighet i tidemansgate, komparenten sier hun vasket leiligheten hans i lengre tid, han drev med ting som ikke bar seg og var mer og mer inne, hun sier han hadde noen kjærester, søte jenter, såvidt hun kjenner har han ikke hatt noen siden 2001, han svarte at han ikke var klar.

moren forslo i 2006 at han skulle flytte hjem til henne, tenkte det var bra for ham å spare penger, han var veldig opptatt foran pc’en, siste firma ble slått konkurs, slik moren kjenner til forholdene hadde han betalt skatt, på den tiden sa han at han ville ta seg noen friår, hun fikk panikk, hun ba ham ta kontakt med NAV, han tok aldri kontakt med mor.

moren: fra 2006–2207 ville han bare spille, og ligge lenge. I 2007 ville han skrive bok. Han begynte 600 BC, han var høflig, men isolerte seg. Han sa han ville skrive en historiebok på engelsk. Hun opplevde at han levde seg stadig mer inn idet. Han var en normal gutt men fra 2006 forandret han seg, i 2010 forandret han seg mest. Hun opplevde seg etter hvert innestengt med sønnen Han skrev på boken og snakket om den, men han ble ubehagelig intens. Han sa etterhvert at jeg var småmarxist og feminist.

fra 2010 ble han helt rar, han sa jeg ikke måtte nyse og ville ikke komme inn i stua, husker ikke når det begynte, men han begynte å snakke om at han ikke var så pen lenger, han ville ha nye tenner.

han sa han var ferdig høsten 2010, og dro til tyskland for å selge boken sin

høsten 2010 begynte det å gå for langt, han var helt hinsides. i liten grad i stand til å gi eksempler, men sier: jeg følte meg presset, vi hadde hatt et hyggelig forhold, nå var det bare politikk, enten ville han ikke ha kontakt, eller så var han for tett på, enten ville han unngå meg eller han satte seg ved siden av meg i sofaen og kysset meg, jeg begynte å irritere ham over væremåten hans, voldsomme reaksjoner på små ting.

økende opptatthet av smitte, han ville ikke komme inn på kjøkkenet, og var redd for de jeg hadde kontakt med, brukte munnbind inne, tenkte at sønnen var blitt rar og ubehagelig. men tenkte aldri at han var blitt syk, jeg tenkte det snart ville bli bedre.

høsten 2010 reagerte hun på at han hadde kjøpt en skuddsikker kuffert, det var visst noen brøt seg inn i bilen, hun lurte på mye inne på rommet, som hagle og rifle, på nyåret 2011 kjøpte han en svær pistol, hun sa han ikke kunne bo hjemme med så mye våpen,

flere ganger iførte han seg overlevelsesutstyr, i sort og grønt, han sa det hadde med jegerprøven å gjøre,

han ville ofte å snakke om en borgerkrig, og det var ubehagelig, rett før jul 2010 merket hun en masse pakker og post, fylte kjellerboden med underlige ting, jeg fant våren 2010 tunge ryggsekker i kjelleren, hva skulle han med dem? våren 2011 kom han ut av rommet sitt iført rød uniformsjakke med mange utmerkelser, hun tenkte: – nå gir jeg opp.

hele tiden fra 2006, men verst fra våren 2010, han har levde i en drømmeverden, snakket om Kristian IV, jeg klarte ikke følge med, jeg begynte å tro han var blitt gal, at det måtte være noe galt med hodet.

han trente som en rambo, tok kosttilskudd, var ellers aldri ute.

i april 2011 kom han og sa han ville bli bonde, hun stilte seg undrende, men var glad han fant seg noe å gjøre. gledet seg til å besøke ham, men det passet aldri for ABB.

moren traff ham i oslo, men heller ikke nå kunne hun komme på besøk,

han kom rett før handlingene, han løy til meg, sier hun og gråter

hun har aldri hørt ham snakke høyt til seg selv, han snakket mye om lyder, før han flyttet til rena, var redd leveren skulle svikte, han sa det tøt edderkopper ut av veggene, var helt på styr når han snakket om det, i en annen telefonsamtale fortalte han at det hadde kommet en spaner på tunet som ville ta bilder, moren sier at når hun ser tilbake må han ha vært sinnsyk, «man tror jo ikke at slikt kan skje, jeg tror det ikke ennå, jeg»

Sørheim; forsøkte å få istand samtale med Abs beste venn, han arbeider i cruisefart, klarte ikke etablere kontakt med ham.¨

en stor del av det som følger er undersøkelser av obs.

vi må gjøre et utvalg, og da går man glipp av hvordan han skiftet tema.

status presens er punktet hvor sakkyndiges skjønn slår inn, vi vurderer for oss kjente parametre, symptomer vi mener var til stede, og andre forhold, symptomer som ikke var til stede.

har beskrevet samtalenes struktur, rett på underpunkt 5.1, første samtale 10.08.11.

obs ble forklart de formelle sidene ved en slik undersøkelse, at sakk. ikke er underlagt samme taushetsplikt som andre kolleger, han var ikke interessert i disse forholdene, han hoppet over til å si at han kjente psykologi godt og har arbeidet med det i mange år, gjennom salg,

han ville stille syv spørsmål, hvis ikke vi ville besvare dem, ville han ikke stille opp,

vi sa personlige spørsmål ikke var relevant, han fikk komme med spørsmålslisten, det var vanskelig å følge ham i denne innledningen, og vi kom ikke alltid i mål,

skal ikke gjennomgå spørsmålene, men endte med at han forklarte oss det som står på side 87:

observanden snakker om da USA bombet Japan, bedre å ofre 300.000,
sier han selv har laget ordet suicidalhumanisme, gikk tilbake på listen han ønsket svar på.

da ene sakk. spurte hvordan han ville avgjort at vi snakket sant, gitt at vi svarte,

-det vet jeg allerede, tusenvis av timer med salg har lært meg, slik at jeg kan vite med 70 % sikkerhet hva dere mener. Dere er ikke marxister men politisk korrekte.

ettersom samtalen skred frem, ba vi om en fremstilling av hans bakgrunn, disse faktaopplysningene er dekket av sammendraget,

gå derfor til side 93

kronologisk frem til barnehaven, da leser jeg status presens for denne samtalen

«obs er våken, klar på tid og sted, intelligent klinisk observert, bruker tallvurderinger, et teknisk, avemosjonalisert språk, helt uten forståelse av egen situasjon, høflig og ler og smiler ofte, ofte knyttet til egen betydning, fremstår med noe redusert mimikk,

obs mener å vite hva folk han snakker med tenker på, han har lært sg teknikk gjennom tusenvis av timer med salg

han fremstår som midtpunkt, han sier at tusenvis av psykologer misunner sakkyndige som nå får snakke med ham

uklar identitetsopplevelse, skifter mellom jeg og vi

han bruker ord som nasjonaldarwinisme, som vurderes som neologismer

persevrasjon; man stadig kommer tilbake til samme tema, samme fraser, en repetisjon over samme fraser.

etterhvert som samtalen skifter tema blir det mindre uttalt, en rekke ganger forlater obs. tema og må bringes tilbake. ingen latenstid – man kan få et spørsmål, men det går en pause før svaret kommer. ingen depresjon ut fra skyld over det han har gjort,

AL: anamnestisk? – bakgrunnsopplysninger

S: intet grunnlag for endret stemningsleie, han viser ikke tanke eller talepress, ikke sviktende impulskontroll, holder jevnt stemningsleie, uten objektive tegn på hørselshallusinose,

samtale no 2 1208-11

hadde tenkt å gå videre med anamnestiske opplysninger, fortalte at han begynte på smestad skole,

alt var helt vanlig frem til 5-6. klasse, var glup, fra 11-årsalder knyttet han seg til venner som han har beholdt frem til idag,

avsnitt 2. det ble mer alliansebygging, måtte sikre en posisjon. var blant de beste akademisk og sosialt. det var flere lederskikkelser, men jeg var limet i gjengen.

hvorfor fikk han en slik rolle? hans svært gode kommunikasjonsevner

Inn på Riis skole, tatt for tagging i 94, og ett år senere, en jernbane ved storo, alvoret gikk opp for ham og han bestemte seg for å slutte

kom inn på hartvig nissen, men jeg slet for å ta igjen det akademiske, på denne tiden ser han seg som svært sosial,

bestemte seg likevel for å bytte skole

på oslo handelsgym

mener han begynte studier av psykologisk litteratur i begynnelsen av tyveårene.

hva tenker han i dag om at han sluttet på gym?

– det var en ambisiøs beslutning, jeg ville bli rik

obs. fortalte at han på begynnelsen av vg,s. begynte i Acta , de vurderte hans retoriske evner, han fikk bedre resultater enn folk som var syv år eldre. jobbet der ca 1 år, begynte i DRS i midten av 2. gym, mens han ennå var elev på handelsgym, begynte han eget selskap, det ble nedlagt etter et år, pga konflikt med partner

17år gammel tapte han 100.000 av oppsparte midler i aksjemarkedet

obs. fortalte at han 19 år gammel begynte i DRS på ny, begynte å studere, kjøpte bøker på amazon,

han snakker om akkreditering av utdannelsen.

bestemte meg for ordinering i KT istedet.

15000 studietimer: har jobbet knallhardt

om innkalling til militærtjeneste: mottok første innkalling og brukte omsorg for moren som begrunnelse for utsettelse, endelig fritak i 2003

angrer i retrospekt, det ville gitt gode erfaringer i krigføring.

flere kjærester i 16-årsalder sier han.

spurte om han hadde hatt forhold til gutter eller menn. benektet å ha hatt noe slikt forhold. de siste ti år har det ikke vært tid til det pga operasjonen, ser på kroppen som et tempel og vil heller konsenterere meg om langvarige forhold.

snakker stadig om nettverksbygging,

obs forlater ved flere anledninger tema,

punkt 5.3.

tredje samtale 23/8-11

omstendighetene som ved de to første. Sakk. ønsket å høre om hans engasjement i politisk arbeid. han forteller han meldte seg inn i Fpu 16 år gammel, jeg var den kule poteten, og var vitne til A og B-gjengen, lavintensiv jihad, de tok t-banen vestover og raidet vest.

hva var obs. sin rolle? var med to ganger, da det var muslimer mot muslimer. på Tåsen kom muslimer det var anarkojihadister, sakk. forstår ikke og han forklarer det kan være anarko-jihad, anarkomarxister eller anarkoislamister

ble stadig mer aktiv i FpU. ble raskt kjent og sikker på at alle husker ham.

fortalte om ulike arbeidsengasjement: DRS, og med på å bygge opp en utendrøs board-serie, siste foretak, omtales som Media Group, hvor han hadde med en bekjent, ikke lett for sakk å få oversikt

I denne del av samtalen vanskelig å følge obs. han drev firmaet ett års tidn, deretter ble det solgt, med en viss kompensasjon,

i tiden som fulge ble obs mer aktiv i Fpu han levde av oppsparte midler.

leste hele pensum i økonomi, han har lært pensum for bachelor for small business.

tilbake til DRS i 2000

våren 2000 startet han boardprosjekt, arbeidsløse skulle sykle rundt i byen med boards.

styremedlem i Frp

brukte mye tid på alliansebygging, det var gjennom sosialiseringen, alle merket at han uhyre dyktige i diskusjoner.

-en fremadstormende ung mann ville de karakterisert meg som

nominert til plass i bystyret

obs sa han fikk støtte men jøran kallmyr ødela og han havnet på 20-plass til kommunevalget i 2003.

han var interessert i militære spørsmål, innvandring og kultur

– men jeg måtte ha akkreditert utdanningen min, pressen forlanger det.

hadde plan om å komme på stortinget, jeg ville se hvor raskt man kunne klatre

han begrunnet å oppgi frp og fpu med at frp aldri ville komme i posisjon til å forandre norge, han kjente så mange stortingspolitikere at han visste det

for å komme i posisjon må man selge seg, balkan var 5.000 jihadister som drepte kristne, neste gang vil NATO bombe oss,

jeg var veldig ambisiøs på den tiden, 1. mai 2002, deltaker på stiftelsesmøte til KT, en paneuropeisk org.

– Jeg bestemte meg for å redde Europa 23 år gammel. en vei som ikke så lett kan reverseres.

om sitt engasjement i KT, at han oppdaget dem i april 2002.
hva kan han fortelle?

måtte subsidiere turen selv, det var en proxytur, reisen var kanskje en prøve for meg, i london deltok han i et rituale som minner om et frimurerrituale.

det har vært to andre møter, jeg ville velge den revolusjonære vei, «jeg ble utvalgt, mer kan jeg ikke si», legger han til

Sørheim vi visste ingenting om reisene før erklæringen var avgitt

23/8-11, status presens: obs har konstruert ordene anarkomarxister og anarkojihadister, vurderes som neologismer, obs gir uttrykk for møter i Liberia og London i 2002, fremstår hemmelighetsfull. fenomenet vurderes som mulig selvhenføring eller hallusinose.

selvhenføring: du ser film på tv, og antar at det som vises er beskjeder eller har med deg å gjøre.

er kommet til 4. samtale

hadde et ønske om å forklare radikaliseringsprosessen bedre, i motstrid til avtale som var å utrede hans videre livsløp. Imøtekommet

i samtalen svært oppglødd og smilende, måtte i betydelig grad struktureres, slik at vi forsto hvordan de ulike elementer hang sammen.

s 113 om sin nåværende roller sier han:

jeg er en leder gjennom Kompendiet mitt, det skal bli et ideologisk wikipedia. han sier det er bilde av mor og søster på slutten, det lyser suksess på det sosioøkonomiske område,

GL du sa i sted at når du siterer ham så er det kursiv,

Sørheim; jeg er en leder som er en ledestjerne står i kursiv, med våre franske brødre er det en språkbarriere, men har arbeidet med britiske brødre, målet er de 350.000 nasjonalistene.

er leder i form av å være ideolog, historien vil vise om jeg blir anerkjent. alle som formulerer en ideologi som følges, er leder

vi har lagt opp til en spesiell cellestruktur
etter det rituelle blir man ridderjustitiariusm, en kommandør bærer en operasjon på egne skuldre

om KT forteller han det er en militær orden som finansierer, planlegger og gjennomfører operasjoner

– fra nå av treng det bare tilgang til K. det er både et verktøy og en applikasjon, det er bygget opp slik at man automatisk radikaliseres.

når jeg gikk fra møtet visste jeg at jeg kanskje måtte ta liv, jeg måtte bruke vold, alle endringers mor.

jeg måtte bidra til å redde landet.

hva ville skjedd hvis han ikke hadde grepet inn?
da ville enklavene vokst, og det hadde endt med at de kristne utryddes.

hvordan så han på utviklingen av ideologien:

hensikten er maktovertakelse, men det må skje i samarbeid med politiet.

hvordan ble hans celle aktivert

kommamndøren i GB sa: du skal aktivere nå

hvordan fikk han ordren?

– jeg kunne jo prøvd å skjule at han fikk en ordre,

hvem mener han med «vi»?

15 % av befolkningen i Europa er sympatisører

på dette punkt is amtalen spurte vi om han hadde brukt tankeoverføring eller telepati, han lo og sa det ikke eksisterte.

– vi bruker teknologi, som gjør det mulig å kamuflere IP-numrene.

hadde han noen gang hørte stemmer

han lo og sa: men kodene i K er funnet, forstår jeg,

hvordan ble hans egen celle aktivert?

jeg kan ha aktivert meg selv, eller en har gjort det i utlandet, tre måneder før

KT i Norge består av tre personer. jeg ser på fasen jeg er i nå som del tre og operasjonen er ikke over ,

hva kvalifiserer maktovertakelse

mine 15000 studietimer, nasjonale kommandører vil anerkjenne meg, og ett alternativ er at jeg blir regent i norge

obs. gir utførlige opplysninger om sin egen radikaliseringsprosess, han mener opplevelsen av slåsskamp i skolegården, at søster fikk kjønnsykdom er forklaringen for at han valgte å gå revolusjonens vei

obs har konstruert ordene ridderjustitiarius, fordi de manglet i språket, de vurderes til neologismer

han sier han fikk en ordre fra kommandøren i england som ba ham handle, mulig selvhenføring eller hørselshallusinose

obs beskriver at mange personer, både legitime mål og sivile, vil komme. Norge må styrtes ved vold. Omfattende volds og drapstanker

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂