Politiet gikk tidligere i uken ut og sa fem måneders etterforskning ikke hadde gitt noe grunnlag for å si at det fantes en organisasjon som Anders Behring Breivik hevdet han var del av.

VGs Jarle Brenna har flere interessante detaljer om spriket mellom Behring Breiviks versjon og det politiet har funnet.

Dette en rekke forhold som politiet ikke får til å stemme med virkeligheten.

– Jeg er tempelridder

Mannen med 77 liv på samvittigheten har i avhør med politiet hevdet at han er ordinert i «Knights Templar Europe» og han er kommandør i «Knights Templar Norge». Ifølge Breivik er det tempelridderorganisasjonen som har gitt ham tillatelse til å henrette det han kaller «A- og B-forrædere».

Dette har han gjentatt gang på gang. Overfor politiet, flere tingrettsdommere og de to rettsoppnevnte sakkyndige.

– Politiets etterforskning har ikke funnet noe som tyder på at organisasjonen finnes, påpeker politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Dette spriket passer godt til psykiaterrapporten beskrivelse av ham som paranoid schizofren.

Behring Breivik har ikke bare påstått at han deltok på stiftelsesmøtet for ordenen i London i 2002. Han hevder han er kommandør for Norge, at det finnes 80 – åtti – celler spredt rundt om i Europa.

Ikke bare det: det var denne kommandostrukturen som ga han tillatelse til å henrette forrædere som har gruppert i A og B-kategorier.

Dette er beskrivelsen av en forholdsvis stor organisasjon, og måtte i tilfelle ha involvert et betydelig antall mennesker. Like etter 22/7 virket påstandene plausible, ut fra det enorme skadeomfanget. Ett mennesket kunne ikke anrettet så stor skade.

Men politiet har ikke funnet fnugg av bevis for en organisasjon.

Den hierarkiske strukturen har trolig stor betydning for Behring Breiviks oppfatning av seg selv som en med en oppgave, med et ansvar, et mandat. Han handler innenfor en struktur.

Det gjør at han kan holde seg med forestillinger om at han representerer noen som gir ham makt og myndighet til å fungere som øverste dommer.

Denne myndighet er helt konkret.

Ifølge massemorderen har «Knights Templar Norge» både militær- og politimakt i Norge. Han anser seg selv også for å være øverste dommer. Breivik innser at resten av det norske samfunnet ikke anerkjenner organisasjonen.

Disse forestillingene støtte psykiaterne Torgeir Husby og Synnøve Sørheim på i sitt arbeid. Er det da rart at de mente han var gal? Er da enigheten et svakhetstegn, slik pressen har forsøkt å fremstille det, eller et uttrykk for hvor sterke bevisene var?

Brennas detaljer peker på det siste.

Under samtalene med 32-åringen konfronterte de (Husby/Sørheim) også massemorderen direkte, og spurte rett ut om det ikke er sånn at «Knights Templar» kun består av ham.

«Det er interessant at dere spør, men det er dessverre ikke bare meg. Det er en militær orden», svarte Breivik, før han gikk direkte over til å fortelle om det angivelige stiftelsesmøtet i London.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier de ikke har funnet noen spor etter en organisasjon. Flere av reisene Behring Breivik har skrytt på seg i planleggingen, har vist seg å være langhelgturer med venner, eller som turen til Hviterussland – for noe helt annet: å treffe en jente, som besøkte ham i Norge, men dro skuffet tilbake etter to uker.

Det samme gjelder hans forretningsdrift, som han hevder han har tjent mye på. Politiet er skeptiske. De har regnet ut at 22/7 ikke har kostet de helt store summene, men vil ikke ut med hvor mye anslaget ligger på.

Politiet har heller ikke funnet spor av at Behring Breivik traff den kjente serbiske krigsforbryteren Legija i Liberia.

Påstandene viser seg ikke å holde vann.

Samtidig har Behring Breivik kommet med nye «overdrivelser»:

Etter det første fengslingsmøtet opplyste Breivik til politiets etterforskere at han syntes det var rart at siktelsen ikke inneholdt noe vedrørende hans produksjon av biologiske våpen, samt hans intensjon om å bruke disse.

– Vi har ikke funnet biologiske våpen, opplyser Kraby.

At offentligheten festet lit til forestillingene om en organisasjon eller nettverk, kom av flere faktorer: Breivik beskriver selv reisene i manifestet og der gir ham dem et konspirativt formål. Det virket ekte der og da. Så kom andre personer, som en hviterussisk militsleder, og bekreftet at Breivik hadde vært der på våpentrening. Noe må også tilskrives ivrige journalister som gjerne vil finne noe.

Men så viser det seg at politiet ved nitid arbeid, med assistanse fra andre politi og etterretningstjenester, ikke finner noen ting. At denne saken er prioritert av andre land kan man gå ut fra som en selvfølge. Andre lands tjenster er svært interessert i å vite om det virkelig var en enmannsoperasjon eller om flere står bak.

I det lys er alle tråder interessante. Også trusselen mot regjeringskontorene fire måneder før 22/7, som advokat Lippestad sa: var det Breivik? Da begikk han en alvorlig feil og kunne vært stoppet. Var det en annen er det tegn på at flere kan ha visst  om planene.

Brennas artikkel er den mest edruelige så langt. Den passer godt med bildet Husby/Sørheim tegnet.

Overskriften er merkelig. Det er som desken i VG ikke helt tør ta inn over seg hva Brenna skriver.

Slik har Breivik bløffet
Politiet mener terrorplanleggingen først startet i 2009

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂