Nytt

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby kunne fortelle NRKs morgensending at de ikke har funnet noe bevis på at Tempelridderne til Anders Behring Breivik har noen rot i virkeligheten.

Selv ikke kontakt med andre lands etterretningstjenester har gitt noen indikasjon på at det finnes en slik organisasjon.

Disse opplysningene burde utløst noen refleksjoner fra NRK-journalistene.

– Det er ifølge etterretningsopplysninger fra britiske myndigheter og fra andre lands myndigheter ingen indikasjon på at det skal ha vært en slik organisasjon, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Politiet mener det er en del av hans overordnede terrorplan at han sier dette for å skape mest mulig frykt i samfunnet.

– På bakgrunn av at vi ikke har funnet noen opplysninger som understøtter det han sier denne organisasjonen og de andre cellene, så er det vår teori at han ønsker å skape et fryktbilde i samfunnet, sier Kraby.

– Han vil at vi skal tro på dette som en del av det trusselbilde som han ønsker å formidle. Men vi har som sagt ikke funnet noe spor etter denne organisasjonen.

Men i stedet for ettertanke og revurdering, gjorde NRK det motsatte. Man ba Anders Romarheim vurdere Krabys uttalelser. Romarheim fant politiets uttalelser plausible. Men føyde til at det er mange som har samme mening som Breivik. Det grep NRK begjærlig fatt i, klippet det ut og la det til Krabys konklusjon, som en motvekt.

Dermed blokkerte NRK for det som ville vært en naturlig oppfølging. Breiviks organisasjon er fri fantasi. Spekulasjonene i etterkant av 22/7 har derfor ikke hatt hold i virkeligheten. Han var alene. Burde ikke det også utløst noen refleksjoner om hvor typisk Breivik er, og at troen på at det finnes et «miljø» kanskje ikke har så mange ben å gå på?

Men dette ville svekket NRKs sak, som går ut på å bevise at det er et «miljø». Derfor tar man ikke Krabys utsagn inn over seg.

Man fyrer heller opp under forestillingen om «miljø» med å sende et intervju med en tysk filmskaper som har filmet tyske høyreekstremister med skjult kamera.

Peter Ohlendorf uttaler seg skråsikkert om norske forhold:

Regissør Peter Ohlendorf er ikke i tvil om at det er de høyreekstreme tankene som ligger bak handlingene som rammet Oslo og Norge den 22. juli.

– Jeg tror ikke Anders Behring Breivik er den eneste i dette landet som har disse tankene. Det finnes støttespillere. Slik er det i Tyskland også. Der har vi det vi kaller en terrorcelle. Så har du alle menneskene rundt som støtter dette, sier Peter Ohlendorf.

Ohlendorf får ikke et kritisk spørsmål. Hvordan kan han vite dette når politiet etter tre kvart år ikke har funnet spor av bevis? Men Ohlendorf vet, og det ser ut til å passe NRK.

Filmen har fått tittelen «Blodet må flyte – med skjult kamera blant nazister». Ohlendorf forteller at tittelen er hentet fra en sang som du kan høre på konsertene i miljøet. «Sieg heil! Blodet skal flyte … vi skiter på friheten til denne jøderepublikken.» Skinheadsene synger og roper ut slagord mens de hever armene i Hitlerhilsen.

– Dette er en av de verste sangene de synger: «Fortsett å drepe utlendinger og jøder. Gå ut og gjør jobben.» Det er brutalt, sier Ohlendorf.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

– Breivik står ikke alene