Prestestyret i Iran er in deep shit når landslaget nekter å synge nasjonalsangen og landets fremste kvinnelige skuespillere kaster med nakken i tross og viser håret. Volden øker, men det gjør også iranernes besluttsomhet.

De to kvinnene, Hengameh Ghaziani og Katayoun Riahi, er ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA varetektsfengslet etter at de ble innkalt av politiet i etterforskningen av deres «provoserende» medieaktivitet.

Ghaziani, en markant kritiker av myndighetenes maktbruk mot demonstranter, ble pågrepet for ha støttet og oppfordret til demonstrasjoner og for å ha kommunisert med opposisjonsmedier, skriver IRNA.

Kort tid før 52-åringen ble pågrepet, publiserte hun en video på Instagram der hun fjerner det pålagte hodeplagget i offentligheten. Ghaziani hadde i forkant antydet at hun kom til å bli tatt av politiet.

– Kanskje blir dette mitt siste innlegg, skrev hun på Instagram sent lørdag kveld.

Riahi ble senere pågrepet i den samme etterforskningen, ifølge IRNA. 60-åringen hadde i et intervju til London-baserte Iran International TV i september kritisert myndighetene i Iran, uten å ha på seg hijab.

De to skuespillerne er blant åtte personer som har blitt pågrepet for «provoserende» medieaktivitet den siste tiden, melder rettsvesenets nettside Mizan Online. (NTB)

Før kampen mot England i Qatar sto de iranske spillerne med lukket munn da nasjonalsangen ble avspilt. Det var en offentlig ydmykelse av prestestyret, og ingen er lenger i tvil om hva det betyr: De spiller for et fritt Iran, ikke for teokratiet.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.