Sentralstyremedlem i Ungdom mot rasisme, Florence Aryanik, skulle holde en appell under Krystallnatt-markeringen, men måtte trekke seg på grunn av drapstrusler. Etter å ha fortalt om truslene, ble den unge kvinnen truet på nytt. Saken er under etterforskning.

Lørdag kveld fortalte hun NRK om beslutningen:

– Det var en vanskelig avgjørelse å trekke seg fra arrangementet i kveld, for jeg er egentlig mer redd for å bli truet til å være stille enn å bli truet på livet. Men jeg valgte å trekke meg fra arrangementet på grunn av familien min.

Etter intervjuet, ringte en mann og sa at den unge kvinnen hadde gjort klokt i å utebli fra markeringen, men at det ikke var klokt av henne å uttale seg til NRK.

20-åringen forteller at hun trakk noen dype pust og ringte sin kontakt i politiet, uten å få svar. Dagen etter ble hun ringt opp igjen, og da fortalte hun om det som hadde skjedd. Nå er saken under etterforskning.

Norsk-iranske Aryanik forteller også om tidligere telefontrusler fra det hun tror er islamister. De truende oppringningene går på at hun kler seg «uislamsk» og at hun skal voldtas helt til hun ikke våger å forlate sitt hjem. Den siste drapstrusselen i forbindelse med Krystallnatt-markeringen kan derimot like gjerne ha kommet fra nynazister.

Den modige 20-åringen er imidlertid ikke innstilt på å la seg true til taushet:

Florence Aryaniks familie flyktet til Norge fra Iran da hun var ett år gammel. Da hadde faren nettopp sluppet ut av fengsel, hvor han hadde sittet dødsdømt for sin motstand mot landets prestestyre.

– Jeg ble født i et land uten demokratiske rettigheter. Jeg vil ikke la noen ta fra meg disse igjen, sier hun.

– Er du redd for å snakke med pressen etter alt dette?

– Jeg er ikke uredd, men vil heller undertrykke redselen enn å la våre rettigheter bli undertrykket. Dette er en større trussel mot ytringsfriheten enn det er mot meg. Mine ytringer blir buret inne, samtidig som en annens ytringer får gå fritt. Men når én ytring kveler en annen, da er vi på helt galt spor, sier Aryanik.

Aftenposten: Fikk nye trusler etter NRK-intervju