Sakset/Fra hofta

18. februar ble det kjent at Malmøs kulturutvalg hadde bestemt seg for at tennismatchen mellom Sverige og Israel i Davis Cup skulle spilles uten publikum, da venstreorienterte grupper og palestinske støtteforeninger i Sverige har annonsert omfattende demonstrasjoner mot Israel i forbindelse med sportsarrangementet.

Bak protestbevegelsen «Stopp matchen» – som har sangeren Mikael Wiehe som frontfigur – står de politiske partiene Sosialdemokratene og Vänsterpartiet, flere palestinske støttegrupper og den Islamske kulturforeningen. Arrangørene har varslet at opptil 10.000 mennesker er forventet å møte opp i protest mot Israels deltagelse på sportsarrangementet, og av frykt for de israelske spillernes sikkerhet valgte derfor Malmøs kulturutvalg å stenge arrangementet for publikum.

Til tross for at Malmø kommune har gått målrettet ut for å skaffe flere arrangementer til byens nye sportsarena, angrer ordfører Ilmar Reepalu (S) på at han la Davis Cup-turneringen til Malmø; risikoen ved å ha tilskuere til matchen er for høy. Reepalu foreslo derfor å avlyse arrangementet, og begrunnet det med hensynet til Malmøs arabiske borgere:

– Om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats här. En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation. Jag förstår att de upplever det som olustigt och vill demonstrera.

Nå ruster politiet i Malmø seg til gatekrig. Frykten for gatekamper og øvrig pøbelatferd har fått det svenske politiet til å sette opp 1.000 politibetjenter til Malmø, og omfattende sikkerhetstiltak er iverksatt. Området omkring idrettshallen er avsperret og politiet har satt opp gjerder for å forsikre seg om at ingen uvedkommende kan komme seg inn i hallen under matchen. Lass med brostein som kan brukes som våpen mot politiet er fraktet vekk. Flere skoler i kvartalet holder stengt i morgen, da de notorisk voldelige venstreekstremistene i Antifacisitisk Aktion (AFA) har varslet at de første demonstrasjonene vil skje.

Parolen fra AFA lyder forresten:

‘Intet spillerum til Israel – Det er os, der bestemmer’

Stopp Matchen-arrangørene har varslet at opptil 10.000 deltagere ventes å gå mot tennishallen på lørdag.

Svenske kommentatorer har beklaget det traurige faktum at Malmøs politiske ledelse har bøyd seg for trusler fra gatens parlament – og det enda det er den anti-fascistiske fredsbevegelsen på venstresiden som utgjør både trusselen og gateparlamentet. Og som er skyld i at de israelske spillernes sikkerhet krever et massivt politioppbud og ditto sikkerhetsforanstaltninger. Som reklame for venstresidens palestina-engasjement (som altså ikke må forveksles med simpelt hat til israelske statsborgere) mangler dette dessverre en del på sjarmen, så i norske medier har naturligvis saken knapt vært omtalt.

Men takk og pris – det later visst til at det fortsatt finnes en gud et sted: inn fra samfunnets perifere utkant lusker heldigvis en atal gruppe svenske nazister, som selvfølgelig ønsker å vise sin antisemittiske støtte til svensk venstresides anti-israelske demonstrasjon.

Snakk om flaks, for plutselig fikk enkelte norske journalister kjempelyst til å skrive om saken og kan følgelig glede publikums hjerter med råflotte overskrifter som dette:

Nazistgruppe truer tenniskamp

Med forklarende ingress:

Tusenvis av politifolk venter 10.000 rasende demonstranter.

I helgen spiller Israel og Sverige landskamp i Malmö under Davis Cup. Nå har en nazistgruppe meldt sin ankomst til kampen på lørdag for å demonstrere mot Israel.

Eller:

Har fjernet 170 lass brostein og stengt tre skoler – nå frykter de nynazistene

Og:

Nazister truer tenniskamp

Her forsvares overskriften med en alternativ beskrivelse av påmeldings-rekkefølgen – til tenniskampen som i utgangspunktet må foregå uten publikum fordi noen som kaller seg «Stopp Matchen» meldte seg på først:

Ifølge Aftonbladet har en nazistgruppe meldt sin ankomst til kampen lørdag for å demonstrere mot Israel. Også en antifascistisk gruppe ønsker å delta i demonstrasjonene – som kan bestå av så mange som 10 000 rasende demonstranter.

Det føles unektelig en tanke snodig å foreslå noe slikt, men på vegne av henholdsvis TV2, Dagbladet og ABC Nyheter er det kanskje på sin plass å rette en liten takk til de svenske nazister for deres sikkert uforvarende, men likevel viktige bidrag til å opprettholde de respektive journalisters noe forslitte virkelighetsoppfatning?

Politiken: Malmø ruster sig til gadekrig

Malmø: Demokratiet – Gatens parlament 0-6

Men er det samme kampen?