Svenskene er opptatt av Frps besøk i Rosengård og Malmø. Lederartikkelen i «Sydsvenskan» er bekymret for byens rykte. Men svenskene – i likhet med posisjonerte nordmenn – forstår ikke at det ikke er det «högerpopulistiske» Frp som skader Malmø, det er politikken som skapte Rosengård og lar det fortsette.

Ifølge lederartikkelen er Frps fremstilling tendensiøs. Den savner forankring i virkeligheten.

Alltså: en ännu värre vinkling än det tendentiösa TV-inslaget 2004 i amerikanska Fox News om ett ghettoiserat Malmö i brand.

Det är utmärkt att Malmö stad nu reagerat på den norska rappakaljan genom att bjuda in till ett gästspel i verkligheten.

Redan igår förmiddag fanns, skriver TT, ett tiotal norska journalister på plats i Malmö.

Stadens internationella rykte står på spel. Malmös namn måste vårdas.

Men når redaksjonen inntar PR-selskapenes rolle, går det sjelden godt.

Sydsvenskan lister opp alt det gode som skjer i Malmø og Øresund-regionen: innen arkitektur og næringspolitisk nyskaping.

Men så er det noe som truer. Stoppa Matchen-demoen og beslutningen om å spille Davis Cup-kamp mot Israel uten tilskuere var ulykksalig, og har vakt internasjonal oppsikt.

Med demonstrationsarrangörernas oförmåga att resolut hålla maskerade våldsverkare utanför sina led. Och med alla dessa glidningar – från konkret kritik mot staten Israel till svepande angrepp mot allt judiskt.
..
Tidigare har International Herald Tribune noterat Malmös politiska tennisdebacle. Och på tisdagens ledarsida skriver Wall Street Journal stenhårt om Malmös tennishaveri. Tidningen citerar kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) och konstaterar att Sveriges agerande för att demonisera Israel «som en apartheidstat och värre» är «missklädsamt för ett samhälle som påstår sig tillhöra de mest toleranta».

Lederartikkelen skriver at en «ugjennomtenkt politikk» har rammet Malmø. Ugjennomtenkt? Dette er den politikken Sverige har ført i flere tiår. Demonstrasjonene i Malmø er en logisk følge av denne politikken: fiendskapen mot Israel, mot USA vil fortsette. Det blir ytringsfrihet kun for de som er enig i denne politikken.

Det svenske folkhemmet har på noen få tiår blitt forvandlet til et spøkelseshus: man gjentar hedersordene, men de betyr noe helt annet. Denne illiberale tendensen lå der allerede under Palme, og slår nå ut i full blomst.

Politisk redaktør Heidi Avellan skuer mot oss med et selvsikkert blikk. Hun kunne minne om Erika Berger.

Det som skjer i Sverige er en stor tragedie. Folk som Heidi Avellan er for tett på til å se skogen for bare trær. En smule nordisk frimodighet er på sin plass.

Kom igen, Malmö, kom igen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.