Det oljefyrte Karlshamnsverket i Blekinge i Sverige ble satt i drift ved femtiden mandag morgen for å hjelpe Polen med å styrke strømforsyningen.

Det er minusgrader i hele Sverige mandag, noe som fører til høyt energibehov. Årsaken til at kraftverket settes i drift, er imidlertid en forespørsel fra Polen.

– Det er Svenska kraftnät som har bedt om kraftreserven, sier pressetalsperson Torbjörn Larsson i kraftselskapet Uniper, som driver kraftverket, til TT.

På sin hjemmeside skriver Svenska kraftnät at analyser viser at Polen på noen tidspunkter i dag ikke vil klare å forsyne nettet med tilstrekkelig effekt. De har derfor bedt naboland om støtte, blant annet Sverige.

– Selv om Sverige ventes å ha relativt høyt forbruk mandag, så vil det være mulig å støtte Polen hvis det ikke skjer noe uforutsett, skriver driftssjef Pontus de Maré i Svenska kraftnät.

Fram til klokka 9 skal det oljefyrte kraftverket være i drift på minimumsnivå, noe som gir en effekt på 40 megawatt. Deretter økes effekten til 330 megawatt.

Etter planen skal Karlshamnsverket være i drift fram til klokka 21 mandag kveld.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.