Svenskene kan regne med planlagte strømbrudd, såkalte «utkoblinger», i mange timer i vinter. Det er planlagt stans av strømmen i inntil fire timer av gangen, og ifølge Svenska kraftnät dreier det seg om nabolag eller hele lokalsamfunn som vil bli koblet fra strømnettet på grunn av mangel på strøm.

Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektør i Svenska kraftnät, uttaler i et intervju med Sveriges Radio at en frakobling kan vare «i noen timer», men ifølge dokumenter fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) er Svenska kraftnäts mest sannsynlige scenario et strømbrudd på mellom to og fire timer.

Utkoblingene vil føre til omfattende konsekvenser for både enkelthusholdninger, bedrifter og kommunikasjon, og nå varsler myndighetene at også mobiltelefoner vil bli helt avbrutt under strømbruddene. Det betyr at det ikke vil være mulig å ringe, sende tekstmeldinger eller få tilgang til mobilsurfing. Også mulighetene for fjernarbeid og møter via internett opphører.

I henhold til et regelverk fra 2021 er mobiloperatørene forpliktet til å kunne levere reservestrøm til sine systemer i en time i byområder og i fire timer på landsbygda, men ifølge Mikael Ejner ved Svenska Post- og telestyrelsen kan man ikke regne med at noen form for mobilkommunikasjon fungerer etter en times strømbrudd. I et intervju med Aftonbladet påpeker Ejner også at det vil oppstå forstyrrelser i mobiltrafikken etter noen minutter med strømbrudd.

Varslene kommer på et tidspunkt hvor Sverige produserer nok strøm til å møte dagens svenske behov, men store investeringer i økt elektrifisering i kombinasjon med internasjonale elhandelsavtaler, et dårlig vedlikeholdt sentralnett og utkoblet kjernekraft gjør at elektrisitet ikke er tilgjengelig når og hvor det trengs.

Ifølge Lotta Medelius-Bredhe kan ikke Svenska kraftnät garantere strømforsyning, fordi politiske vedtak har medført at Sverige har lagt ned en stor del av landets energiproduksjon – det vil si kjernekraft. Vindkraft leverer ikke under kalde vintre. Hun lover imidlertid at forbrukerne skal bli varslet om avbruddene, fordi strømmen er anskaffet én dag i forveien på den såkalte strømbørsen.

– Det här kommer vi att se när elbörsen stänger dagen före. Elhandlarna kommer då få besked om att «det du har lovat dina kunder, det kan inte vi leverera» och då kommer elhandlarna att behöva vidta åtgärder så att konsumenterna kan minska sin konsumtion, sier Medelius-Bredhe.

– I det värsta fallet så kommer vi ju från kontrollrummen i Svenska kraftnät att beordra elnätsägarna att koppla bort vissa områden, och då är det regionnätsägaren som ska tillse hur den här bristen fördelas.

Post- og telestyrelsen planlegger for tiden en informasjonskampanje rettet mot publikum. Kampanjen skal blant annet handle om hva publikum kan gjøre for å redusere forstyrrelser når mobilnettet går på reservestrøm. For å kunne nå nødnumre som 112 i disse periodene, vil privatpersoner bli bedt om å avstå fra å bruke mobiltelefonen.

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.