Låser til eiendommer, trafikklys, trikketrafikk, oppvarming og elektronisk kommunikasjon er noen av funksjonene som står i fare for å stoppe ved en planlagt utkobling av strømmen, påpeker den svenske myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB).

Dessverre er beredskapen generelt veldig dårlig. Allerede i 2011 ble det identifisert 50.000 strømavhengige samfunnsviktige virksomheter i Sverige, sier Jan-Olof Olsson ved MSB til SVT. Han konstaterer at svært få av dem har reserveløsninger.

Ifølge Svenska kraftnät har risikoen økt for at strømkunder tidvis må kobles fra, spesielt i Sør-Sverige.

Risikoen for strømmangel i det svenske strømnettet kommende vinter har økt ytterligere, ifølge Svenska kraftnät. Dette etter at Vattenfall varslet at vedlikeholdet ved Ringhals 4 forlenges neste år.

Sverige importerer normalt elektrisitet på vinterdager når elektrisitetsproduksjonen i landet ikke er tilstrekkelig. Men nedstengningen av Ringhals 4, sanksjonene mot Russland, redusert strømproduksjon i Frankrike og lave nivåer i vannmagasiner i Norge er faktorer som påvirker og gjør det mulig å påby at strømmen stenges på kalde dager og at strømbrukere kobles fra nettet i kortere perioder.

Det er noe som aldri før har skjedd i Sverige, og risikerer å påvirke hverdagen for mange husholdninger og bedrifter.

– Hvis det skjer, vil det være en veldig stor endring som naturlig nok vil få mye oppmerksomhet, sier Niclas Damsgaard, sjefstrateg i Svenska kraftnät, til SVT.

Regjeringen har foreslått at myndighetene skal gjennomgå hvordan man kan spare på strømmen. Men både MSB og Svenska kraftnät synes det er på tide at privatpersoner også begynner å spare strøm for å forhindre vinterens strømkrise.

– Hvis du kan spare strøm på ulike måter, bør du gjøre det, først og fremst av økonomiske årsaker, men det hjelper også på systemet, sier Niclas Damsgaard til SVT.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.