Svenska Kraftnät mener at risikoen har økt for at svenske husholdningers strømtilførsel vil bli koblet ut denne vinteren på grunn av strømmangel. Dette opplyser myndighetene i en pressemelding.

Det kan bli mørkt for svenske husholdninger og næringsliv i de sørlige delene av landet når etterspørselen etter strøm er på sitt høyeste denne vinteren, blant annet på grunn av problemene ved Ringhals atomkraftverk. 

«Vi har gått fra lav til reell risiko, noe som betyr at vi kan bli tvunget til å koble fra strømbrukere i vinter», sier Erik Ek, strategisk driftssjef hos Svenska kraftnät.

I tillegg til situasjonen ved Ringhals 4, har også en rekke eksterne faktorer negativ innvirkning på det svenske kraftsystemet. Disse inkluderer blant annet usikkerhet i leveranser av naturgass, lavvannsmagasiner i Norge og ingen elektrisitetshandel mellom Russland og Europa. Et scenario som kan bli svært plagsomt er dersom strømproduksjonen går betydelig ned i Sveriges naboland.

«Analysen for enkelte scenarier viser at vi klart overskrider den såkalte pålitelighetsstandarden i henhold til europeisk lovgivning», sier Ek.

«Våre analyser viser for visse mulige scenarier at vi klart overskrider pålitelighetsstandarden i henhold til europeisk lovgivning, noe som bekrefter situasjonens alvor. I klartekst betyr det at denne vinteren, når det er på det kaldeste, er det en reell risiko for at vi må koble ut strømforbruket i deler av Sør-Sverige», sier Erik Ek.

Hvor omfattende og hvor lenge en slik utkobling vil vare, er usikkert. Ifølge Erik Ek handler det ikke om at hele Sverige blir stående uten strøm. Dersom utkobling av strøm blir en realitet, viser beregninger at det kan bli mellom 200-600 MW i løpet av en vinterdag med maksimalt forbruk. Dette vil tilsvare omtrent to prosent av det totale strømforbruket i Sverige på det meste.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.