Nytt

Fra et valglokale i Stochholm søndag. Foto Hanna Franzen / TT / Reuters / Scanpix

En journalist i Sveriges Radio skriver på Facebook at han lastet ned rådata fra stemmetellingen i sanntid fra Valmyndighetens nettsted. Men plutselig krasjet val.se. Da lå SD på 23 prosent.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gikk straks ut med informasjon: «Rösträkningen påverkas inte», og valgresultatet er tilgjengelig via flere medier: «Det innebär att valresultaten publiceras på flera ställen samtidigt, bland annat hos Sveriges Television samt Sveriges Radio.»

Journalisten, som har lagt ut informasjonen på en lukket facebookgruppe, kaller seg Johan på SR1-Opinion. Document kjenner hans identitet og vet hvor i SR han jobber. Han forteller:

Detta hände efter att jag har gått ut med sparad webbplatsdata och bett kunnigt folk om att analysera denna data i olika grupper på Facebook. Jag är helt censurerad och det är möjligt att jag inte ens kan posta det här inlägget. Hjälp mig snälla att kopiera ut det här i olika forum och grupper, hälsa från Johan på SR1-Opinion.

Det gikk tregt å få inn valgresultatene, meldte SVT flere ganger i sin valgsending. Ifølge MSB var det nettstedet som gikk ned, og dette skal ikke ha påvirket registrering av innkommende valgresultat og videredistribusjon av disse til SVT, SR og andre medier.

Hvorfor rapporterte da SVT om tregheter? De (og andre) skulle jo få data direkte fra Valmyndigheten – uavhengig av nettstedet val.se som lå nede for telling?

Og hvordan kunne val.se gå ned? Svenske myndigheter drifter ikke sine statlige nettsteder med venstre hånd. Det er svært høy sikkerhet, inkludert driftssikkerhet.

Media rapporterar nu, fem minuter efter att val.se krashat med 23% på SD, att SD nu vänder nedåt, jag tittar vad Expressen får sin webbplatsdata från, eftersom val.se ligger nere och det tidigare varit därifrån som de har tagit sin webbplatsdata. (..)

Frågan är om någon kan bevisa att det hände något i samband med att valmyndighetens sida krashade? (…)

Någon som kan analysera webbplatsdata http://84.217.10.36/val2018data.zip (Ab, Ex, SvD, SVT – livedata efter kraschen på valmyndighetens live rösträkningen, samt även webbplatsdata valmyndigheten efter att sidan börjar att fungera igen flera timmar senare)

Det turde være unødvendig å si at disse spørsmålene må avklares så fort som mulig for å forhindre spekulasjoner.

På Twitter hagler det tett med spekulasjoner, fakta og rykter i uskjønn forening: #valfusk2018 .

Bakgrunnen er det store spriket mellom prognosene før valget og valgresultatet.

 

(I en tidligere versjon av denne saken stod det at «Et valgmedarbeider i Åby sier at SD hadde 22 prosent, men at alle stemmene er forsvunnet. Hun gjør det under fullt navn på facebook.» Dette er fjernet, da kilden er noe tvilsom.)