Nytt

7. april ifjor ble fem mennesker drept og ti personer alvorlig skadet da en jihadist med lastebil gikk til angrep i Drottninggatan, midt i Stockholm.

Ifølge Sveriges Radios kilder hadde man informasjon om at et jihadangrep ville finne sted. Etterretning i et annet EU-land visste at et terrorangrep med lastebil i Stockholm var forestående.

Få dager før angrepet ble denne informasjonen analysert og vurdert av eksperter i den utenlandske politienheten. En utenlandsk etterretningspolitimann sier til Sveriges Radio:

– Vi visste at det var en trussel, men var ikke 100 prosent sikre. Vi visste at en celle eller attentatsmann kunne angripe.

Informasjonen kom fra et forum hvor IS-tilhengere kommuniserer. En person med utenlandsk bakgrunn som sympatiserte med IS var klar til å gå til angrep i sentrum av Stockholm i en gate med mange mennesker for å drepe så mange som mulig, forteller den utenlandske politimannen. De oppga ikke navn på vedkommende. Navnene skifter hele tiden, poengterte han.

Fredrik Hallström fra Säpo sier at denne informasjonen var ukjent for dem:

– Just den här konkreta informationen som du talar om och ger information om den känner jag inte igen som en sådan som går att härleda till just attentatet på Drottninggatan. Det var ingen information som jag känner igen att vi hade vare sig innan eller efter attentatet.

Sveriges Radio spør Fredrik Hallström hvorfor et annet EU-land hadde informasjonen og hvorfor den ikke ble videreformidlet:

Hur kommer det sig att de här uppgifterna fanns på en annan plats i ett EU-land?

– Det kan jag inte svara på hur andra EU-länder, säkerhetstjänster, underrättelsetjänster eller polistjänster hämtar in information ifrån olika forum eller olika kanaler där de får in sina underrättelser.

Har den här informationen fastnat någonstans?

– Den kan inte jag spekulera i.

Hade ni agerat om ni hade fått den här informationen?

– Vi hade hanterat den och vi hade bedömt den och vi hade agerat om vi bedömt den som trovärdig som är det normala, som är det brukliga.

Sveriges Radio

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.