På «morronen» slo Expressen opp med krigstyper at det var en stor brann i en boligblokk i Stockholm forårsaket av en eksplosjon. Det virket meget dramatisk. Noen timer senere er dramatikken borte. Nå er historien sanert ned til en ulykke blant mange og man må lese grundig for å få med seg at det er samme sak.

Oppgaven er tricky for journalistene. De kan dempe, men øyenvitneskildringene som gir historien liv, består:

Magnus Hägg, 35, bor på första våning i byggnaden och var på väg att gå och lägga sig när han kände hur hela huset började skaka. Han flydde ut genom lägenheten och beskriver scenerna som utspelade sig utanför som «en krigsfilm» med meterhöga lågor.

– Det var jätteläskigt verkligen. Just då tänkte jag inte så mycket. Jag var i chocktillstånd. Jag kan inte fatta att något sådant här händer i Sverige, lilla landet lagom. Det är så långt borta, säger Magnus Hägg.

..

– Det är fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan hata någon så mycket att man kan göra något sådant här, säger Magnus Hägg.

Et annet vitne forteller:

– Det slog upp eldflammor mot fasaden. Man hörde att folk skrek på hjälp från balkongerna. Det enda jag tänkte var att vi var tvungna att ta oss ut från lägenheten, berättar mannen.

När han kom ut ur lägenheten såg han hur tre personer hoppade från en balkong på första våning.

– Folk försökte hjälpa dem och hade bundit ihop lakan. Men en kvinna hade sådan panik att hon hoppade och landade illa på asfalten innan de kom fram. Jag tror hon bröt benet.

En annen beboer har nettopp flyttet hjem fra USA. Der opplevde hun en skoleskyting. Hun trodde hun kom hjem til et trygt land. Men for kort tid siden brant en bil utenfor blokka. Nå eksplosjon og brann.

Marta Fagerström säger att området är hårt drabbat av bilbränder.

– Senast i går brann en bil utanför min port. Det är inte klokt. Vad är det som har hänt här i området. Jag flyttade nyligen hem från USA där det var en skolskjutning på den skola där jag gick, Santa Monica College, och så kommer man hem till det här. Nu är det likadant här som där känns det som.

 

http://www.expressen.se/nyheter/grannen-magnus-var-som-en-krigsfilm/

http://www.expressen.se/nyheter/stor-explosion-i-lagenhetsomrade/

Les også

-
-
-
-
-
-
-