Ebba Åkerlund døde i terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm. Hun ble bare 11 år.

– En hodeløs asyl- og migrasjonspolitikk og myndigheter som ikke gjorde jobben sin, førte til at min datter ble myrdet og at mitt eget liv for alltid er ødelagt, skriver Ebbas pappa Stefan i Expressen i dag.

«Det er de etablerte partiene i Riksdagen – både Alliansen og de rødgrønne – som bærer ansvaret for den politiken. Det er også de som bærer ansvaret for at alle som stilte spørsmål ved den politiken – også i deres egne rekker – ble brennmerket», skriver Stefan.

Ebba Åkerlund (11) døde i terroraksjonen på Drottninggatan i Stockholm i april i fjor.

Stefan påpeker at attentatet var et resultat av den massive innvandringen til Sverige – kombinert med et svært slapt regelverk og ditto praksis for retur av illegale invandrere.

Ebbas mor Jeanette brukte harde ord mot svenske myndigheter i juni i forbindelse med at dommen mot terroristen Akilov falt. Hun mente myndighetene hverken var i stand til å beskytte sine borgere eller gi ofrene tilstrekkelig støtte, skrev svt.se.

Ebbas far sa i juni at den svenske staten bærer ansvar for det som skjedde, blant annet pekte han på at Akilov skulle ha vært utvist før terroraksjonen. Men han nevnte ikke innvandringspolitikken.

I dag henger han bjella på katten: Innvandringspolitikken drepte Ebba.

Den 7 april förra året dog min elvaåriga dotter Ebba och ytterligare fyra personer i terrorattentatet i centrala Stockholm. Det hade inte behövt ske. Om svenska staten – och i förlängningen landets politiska ledning under de senaste decennierna – hade agerat som man har rätt att kräva av ett modernt, välordnat och resursrikt samhälle, då hade Rakhmat Akilov aldrig varit i närheten av Drottninggatan den dagen. Han hade inte ens varit i Sverige.

(…)

Akilov fick sitt utvisningsbeslut ett halvår innan han genomförde sitt attentat, ett dåd som ägde rum nästan tre månader efter det att han skulle ha lämnat landet. Men ingen försökte hitta honom, ingen undersökte om han befann sig på sin hemadress. Att Migrationsverket och Polisen inte gjorde sitt jobb och avvisade en person som befann sig här illegalt, resulterade i att min dotter miste sitt liv och att mitt eget liv för alltid är förstört. Liknande förluster har andra anhöriga till de mördade gjort.

Ebbas mördare kom till Sverige på grund av en huvudlös asyl- och migrationspolitik som saknar motstycke i Europa, ja faktiskt i hela världen. Och han var kvar i Sverige på grund av en dysfunktionell statsförvaltning, delvis en följd av den överbelastning som den förda politiken hade skapat. Det är de etablerade partierna i Riksdagen – både Alliansen och de rödgröna – som bär ansvaret för den politiken. Det är också de som bär ansvaret för att alla som ifrågasatte den politiken – också i deras egna led – brännmärktes.

Stefan undres over hvorfor det ikke finnes en havarikommisjon som etterforsker årsakene til landets hittil største terrorangrep med fem drepte. Han spør:

Kan orsaken vara att beslutsfattarna helt enkelt är för oroliga för att bli utpekade i en sådan utredning för att vilja tillsätta en?

Sverige som et trygt, fungerende samfunn og forbilde i omverdenen finnes ikke lenger, skriver Stefan. Men han har bestemt seg for å snu sin sorg, sin bitterhet og vrede til noe konstruktivt. Han vil stille de ansvarlige til ansvar.

Jag vill därför – tillsammans med näringslivet och civilsamhället – ta initiativ till en ny ständig haverikommission som ska vara frikopplad från staten. Dess syfte ska vara att förbättra den svenska statens effektivitet i upprätthållande av sitt våldsmonopol. Målet för kommissionens arbete är att färre personer i Sverige ska skadas eller dödas på grund av brister i utförandet av denna för staten ursprungliga och centrala uppgift.

(…)

Haverikommissionens första ärende ska vara terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

 

Av Stefan

Ebbas pappa