Sakset/Fra hofta

Rakhmat Akilov laget et dypt hugg i svensk historie da han stjal en bil og pløyde ned mennesker på Drottninggatan i Stockholm 7. april 2017. Det er altså bare drøye to år siden, men bevisstheten om hendelsen er fraværende. Fem mennesker ble drept og 11 alvorlig lemlestet. Blant de drepte var 11 år gamle Ebba Åkerlund. Hennes kropp ble delt i to. Disse grufulle bildene har mange sett og har man sett dem glemmer man dem aldri. På toppen av det hele er Ebbas minnested blitt vandalisert gjentatte ganger av den samme mannen. Ebbas far har helt mistet tilliten til svenske myndigheter. Norske medier diskuterer om det var riktig å bruke bildene Philip Manshaus hadde lagt ut av seg selv. De burde kanskje diskutere hvorfor ingen av dem har lagt ut bildet av Ebba Åkerlund.

Mannen på 30 som ble tatt av politiet i Østersund onsdag etter en vill biljakt, hadde planlagt å kjøre inn i en folkemengde, oppgir svenske medier. Bak i bilen fant politiet bensindunker og kniver. Han er en venn av Stockholm-terroristen Rakhmat Akilov. 30-åringen er fra Kazakhstan og Akilov fra Usbekistan..

Mannen, som är i 30-årsåldern, har beskrivits som en uppskattad medarbetare och en kärleksfull familjefar. Men i onsdags förmiddag greps han av polis efter en biljakt i centrala Östersund – som slutade med att han kraschade rakt in i en stenmur.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreds mannen nu för kopplingar till den dömde terroristen Rakhmat Akilov. Och enligt uppgifter till P4 Jämtland misstänks han ha planerat ett attentat.

Även TV4 har uppgifter om att mannen hade för avsikt att köra över människor och in i en folkmassa. Enligt uppgifter till Expressen fanns både bensindunkar och knivar i bilen.

Politiet kjørte etter mannen i høy hastighet på et sted det var mye mennesker. Folk skjønte at det var noe dramatisk på gang.

Et vitne forteller at politiet ved sin oppførsel vist at det handlet om noe spesielt:

David Lundbäck har berättat vidare:

– Polisen kom ut direkt efter med dragna vapen och skrek till föraren att han skulle komma ut och sträcka ut händerna. Han gav sig direkt. Han gick ur bilen och polisen ställde honom med bröstet mot bilen och satte på handfängsel.

Mannen bor på et lite sted i Jemtland. Han arbeider innen offentlig helsetjeneste og får gode skussmål.

Mannen kommer från Kazakstan och bor med fru och barn på en liten ort i Jämtland. Han har arbetat inom vården på en arbetsplats i länet och beskrivs både som en uppskattad medarbetare och en ”vanlig familjefar som älskar sina barn”.

Sikkerhetspolitiet har overtatt saken fra det lokale politiet. Mannen fremstilles for varetektsfengslling fredag.

-Kan skje hvor som helst

Expressen spør to terroreksperter, Magnus Ranstorp og Hans Brun, om de er overrasket over at det ble planlagt masseterror på et relativt provinsielt sted som Östersund:

På frågan om de är förvånade över att ett misstänkt terrorförsök har skett i just Östersund råder det delade meningar mellan experterna.

– Ja, det är jag faktiskt. Självklart att det kan hända på nästan vilken plats som helst men jag är förvånad över att ett försök har gjorts på den här relativt lilla orten, säger Magnus Ranstorp.

Hans Brun är däremot inte så förvånad.

– Nej, faktiskt inte speciellt, inte minst med tanke på att Östersund inte ligger så långt ifrån den lilla stad som där man grep ett flertal uzbeker, bland annat, som åtalades och dömdes ganska nyligen för terrorfinansiering.

Terrormisstänkte mannen begärs häktad efter tillslaget

 

Experterna: ”Det kan inte bli mycket allvarligare”

Hvis du mener at Document gjør en viktig jobb med å overvåke sikkerhetstruslene mot våre samfunn, bør du vurdere å støtte oss.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.