Bilde fra politiets protokoll over etterforskningen av terrorangrepet i Stockholm den 7. april 2017, der en familie flykter for ikke å bli rammet. Foto: Svensk politi / TT / Scanpix.

To menn fra Tadsjikistan som er blitt utpekt som hjernene bak terrorangrepet i Stockholm den 7. april 2017, der usbekeren Rakhmat Akilov drepte fem og alvorlig skadet elleve mennesker med en lastebil på Drottninggatan, er blitt arrestert i Syria, melder Expressen.

Det handlar om Parviz Saidrahmonov, känd som Abu Davud, och Tojiddin Nazarov, känd som Abu Osama Noraki. Båda är 32 år gamla.

Svenska utredare har sagt att Davud och Osama Noraki båda två var medbrottslingar till Rakhmat Akilov då han 2017 tog en lastbil och körde den längsmed Drottninggatan i centrala Stockholm, där han mejade ner fotgängare innan han kraschade in i Åhléns city.

Elleve år gamle Ebba Åkerlund, hvis kropp ble delt i to av lastebilen, var det yngste offeret for terroren til Akilov, som i fjor ble dømt til livsvarig fengsel for udåden.

Akilov hadde sverget troskap til den islamske staten (IS) i en video dagen før angrepet.

Davud – som tilsynelatende hadde dødd i strid for IS i Syria, men i virkeligheten var i live fremdeles – figurerte i propagandavideoer som Akilov hadde på sin datamaskin.

Han beskrivs även ha haft starkt inflytande i Akilovs radikalisering.

Även Davuds syster har identifierat 32-åringen som ska ha rekryterat flera unga män till terrorgruppen.

Noraki hadde på sin side kontakt med Akilov rett før terrorangrepet:

Osama Noraki ska ha direkt koppling till terrordådet på Drottninggatan och ska ha haft telefonkontakt med Akilov under tiden han befann sig i lastbilen:

– Det var ju han som styrde mina handlingar, säger Akilov i ett polisförhör.

Omlag 150 personer som dro fra Sverige for å slutte seg til IS i Midtøsten, har siden vendt tilbake til landet, opplyste den svenske Säkerhetspolisen (Säpo) i fjor.

En tysk studie av noen hundre returnerte fremmedkrigere viste i fjor at omlag halvparten gjenopptar kontakten med radikaliserte miljøer.

Frankrike la i 2017 ned sitt avradikaliseringsarbeid vis-à-vis islamister på grunn av manglende resultater.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!