Rettssaken mot Rakhmat Akilov starter tirsdag i Stockholm tingrett. (foto: svensk politi)

Bak Rakhmat Akilov, som utførte det dødelige lastebilangrepet i Stockholm i fjor, sto trolig et IS-nettverk som opererer i Irak og Syria, viser en gransking.

Nettverket har sitt utspring i Tadsjikistan, ifølge kartleggingen som nyhetsbyrået TT har gjort sammen med Radio Free Europe/Radio Liberty.

Akilov tilhører den tadsjikiske minoriteten i hjemlandet Usbekistan. Hans militante kontakter kommer i overveiende grad fra samme folkegruppe, men fra nabolandet Tadsjikistan.

Ingen politigransking

Svenske myndigheter har imidlertid ikke forhørt seg i Tadsjikistan om Akilovs kontakter, opplyser myndighetene der til granskerne.

– Vi har ikke fått noen forespørsel om samarbeid fra svensk side om identiteten til dem som anklages for å ha veiledet Akilov slik at han kunne gjennomføre terrorhandlingen, sier innenriksminister Ramazom Rahimzoda.

Fem personer ble drept og 14 såret da Akilov kapret en lastebil og kjørte den nedover gågata Drottninggatan i sentrum av Stockholm 7. april i fjor.

Mange kontakter

Svensk politi har funnet mange kontakter på krypterte apper på Akilovs mobiltelefon, som Zello og Telegram. Kontaktene er oppført med aliaser som «Abu Aisha» og «Abu Umar».

Radio Free Europe/Radio Liberty har i flere år fulgt med på militante tadsjiker. Kretsen skal være relativt liten, og flere av aliasene til Akilovs kontakter er identiske med dem som brukes av kjente IS-ledere.

En annen kontakt er «Abu Osama» – som trolig er identisk med Abu Osama Noraki. Han er av tadsjikiske myndigheter karakterisert som «IS’ farligste rekrutterer blant tadsjikere» og er offisielt etterlyst.

I avhør skal Akilov ha erkjent at han under lastebilferden gjennom Drottninggatan snakket med Abu Osama.

Få svar

Svensk politi har avdekket flere tegn på at den 39 år gamle usbekeren gjennomgikk en radikaliseringsprosess før angrepet. Men hvorfor han ble radikalisert, har etterforskerne ikke funnet svar på.

I avhør skal Akilov kun ha forklart at han var opprørt fordi han mente at Sverige deltok i en global koalisjon mot IS.

Rettssaken mot Akilov starter tirsdag i Stockholm tingrett.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.