Nytt

Politiarbeid etter en skyteepisode i Vivalla i Örebro i forrige uke. Stillbilde: TV / YouTube.

 

En mann i 30-årene som er blitt arrestert av svensk politi etter en skyteepisode i Örebro hvor to personer ble drept, hadde reist til Syria som IS-kriger, opplyser Sveriges Television (SVT).

Skyteepisoden fant sted i bydelen Vivalla tirsdag den 3. juli, og tre menn på 15, 20 og 31 år ble først arrestert mistenkt for mord.

IS-krigeren er altså den fjerde mistenke som pågripes i saken. Det viser seg at en rekke personer fra den samme utkanten av den svenske byen har vært i Syria i samme ærend:

Mannen som är i 30-årsåldern är sedan tidigare dömd för brott och är en av ett 20-tal personer från Vivalla som har rest ned till konfliktområdet i Syrien och anslutit sig till IS eller en terrororganisation som kämpar för samma ändamål att etablera en islamisk stat.

Hva forteller det om en svensk utkantbydel når flere titalls personer derfra reiser til Midtøsten for å slutte seg til verdens verste og mest sadistiske terrorbevegelse?

Under de senaste åren har mellan 20 och 30 personer rest från Vivalla för att ansluta sig till terrororganisationer nere i Irak och Syrien. Mannen var en av de första som reste från Örebro. Enligt uppgift reste han hösten 2013 och anslöt sig då till en grupp som gick med i IS när de utropade sitt kalifat. Han kom tillbaka till Örebro för några år sedan samtidigt som två av hans bröder befaras ha omkommit i strid. Mannen själv vårdades på sjukhuset i Örebro efter hemkomsten med befarade krigsskador.

Det å la tidligere IS-terrorister bevege seg på frifot i Sverige som om ingenting var hendt, ser altså ut til å medføre en ikke ubetydelig menneskelig kostnad.

Det svenske samfunnet stiftet bekjentskap med en beslektet risiko da IS-sympatisør Rakhmat Akilov drepte fem mennesker og skadet 14 under sitt terrorangrep med lastebil i Drottninggatan i Stockholm den 7. april 2017.

I likhet med andre problemforsteder Sverige rundt har heller ikke Vivalla vært forskånet for vold eller skadeverk de senere årene. I september i fjor ble en mann arrestert mistenkt for mordbrann mot et lokale som ble benyttet til moské.