Nytt

Två jihadister med svensk pass, en fra Göteborg og en fra Stockholm, ska ha blitt drept i Syria torsdag. Det oppgir Per Gudmundson på sin blogg med facebookkontoen «Ghuraba Syrien Syrien» som kilde.

Totalt har 17 «svensker» falt i Syria. Til sammenligning er fem svenske soldater drept etter ni års svensk innsats i Afghanistan.

Göteborgaren kallade sig Alaa Lowlow på Facebook, där han hade åtminstone två konton (konto 1, konto 2). Bakom användarnamnet dolde sig den svenske medborgaren Alaa Yasin, född i augusti 1990 av libanesiska invandrare till Sverige, och bosatt i Göteborgsförorten Bergsjön. Åtskilliga kondoleanser och dödsbud går att finna i Alaa Yasins nätverk sedan igår.

Namnet förekommer i belastningsregistret gällande ett inte så allvarligt narkotikabrott för fem år sedan. Yasin hade ingen inkomst, enligt de uppgifter som fanns tillgängliga i augusti när jag kollade med Skatteverket. Att döma av informationen på Facebook lär han ha varit i Syrien och krigat åtminstone sedan början av 2013, och kanske redan så tidigt som från augusti 2012.

Vem den stupade stockholmaren är har ännu inte avslöjats.

De två döda igår gör att sammantaget 17 jihadister från Sverige har rapporterats döda i Syrien.

Två krigare från Sverige döda i Syrien igår

Blodig höst för jihadisterna från Sverige i Syrien