En 52-årig imam ble i forrige uke utvist fra og fløyet ut av Sverige i en hemmelig operasjon. Det svenske sikkerhetspolitiet Sâpo beskriver imamen som en trussel mot Sveriges sikkerhet.

Den utviste imamen er en av seks imamer som ble arrestert i Sverige i 2019. Da hadde han vært i Säpos søkelys i flere år, skriver Aftonbladet:

När polisen slog till mot hans bostad 2015 hittades en stor mängd islamistpropaganda i hans telefon. Bland annat en bild på ”Jihad John” med en ”halshuggningsdolk”, bild på den jordanske piloten som brändes ihjäl levande av IS, bilder på terrorister och på Usama bin Ladin.

Imamen var kjent som en rekrutterer av muslimer i Sverige til IS:

Imamen satt häktad misstänkt för terrorrekrytering 2015 men förundersökningen lades ner. Själv har han nekat till brott och bland annat lyft fram att han ska ha avrått en person från att resa till Syrien. Samtidigt vittnade flera anhöriga till IS-resenärer om att han var en rekryterare. Utredarna kunde utöver IS-fynden i hans telefon också slå fast att han hade haft kontakt med flertalet personer i Örebro som anslutit sig till IS.

Den kjente terrorforskeren Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan utdyper:

– Han har varit viktig vad det gäller rekrytering i Örebro. Men han har också verkat i andra städer som Göteborg, Stockholm och Eskilstuna. Han är en kringresande radikaliserare och rekryterare.

52-åringen er den første av de arresterte imamene som utvises og fraktes ut av landet. En annen av de arresterte imamene har tidligere reist fra Sverige frivillig.

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.