Nytt

Rakhmat Akilov skal også ha operert under navnet Rahmatjon Kurbonov

Opptil 50 prosent av asylsøkerne i Sverige oppgir flere ulike identiteter til myndighetene. Den mistenkte terroristen Rakhmat Akilov er en av mange som har lurt den svenske staten.

Mellom 30 og 50 prosent av dem som søker asyl i Sverige registrerer forskjellige personopplysninger hos Skatteverket og Migrationsverket, rapporterer TV4 Nyhetene.

Anslaget kommer fra Skatteverket, som altså kun har undersøkt hvilke opplysninger som er gitt til disse to etatene. Vi vet derfor ikke hva man hadde funnet dersom man hadde undersøkt for eksempel den kommunale Socialtjänsten.

Med falske identiteter kan man blant annet utnytte det generøse svenske trygdesystemet maksimalt.

Det kan i noen tilfeller handle om misforståelser og feilstavinger, men langtfra alltid.

De falske identitetene brukes blant annet til «omfattende kriminell virksomhet», melder TV4. Nøyaktig hvor omfattende problemet er vet ingen, fordi de ulike myndighetene ikke utveksler informasjon seg imellom.

Marie Mattsson Vangekrantz, koordinator for ID-relatert kriminalitet i Skatteverket, til TV4:

– Om jag till exempel har tre identiteter så kan jag starta ett företag och få nystartsbidrag, sen kan jag vara arbetslös i den andra och få sjukpenning, och sen kan jag ta lån i den tredje.

Skatteverket krever nå at loven endres slik at myndigheter kan utveksle informasjon.

– Då skulle vi kunna stoppa en hel del bedrägerier og grov kriminalitet, sier Mattsson Vangekrantz.

Rakhmat Akilov, som er siktet for terroren i Stockholm forrige fredag, er en av mange asylsøkere som har løyet om sin identitet, rapporterte Dagens Nyheter:

Den misstänkte gärningsmannen bakom lastbilsattacken på Drottninggatan lyckades inte styrka sin identitet då han sökte asyl i Sverige, utan uppgav flera olika namn.

39-årige Rakhmat Akilov skal også ha brukt navnet Rahmatjon Kurbonov, skrev DN.

 

TV4: Asylsökande registrerar olika personuppgifter hos olika myndigheter