Ved årsskiftet fjernes 700.000 såkalte samordningsnummer, som er tildelt innvandrere i Sverige. Årsaken er at numrene har blitt brukt til juks og kriminalitet.

Samordningsnummer er identitetsnummer som tildeles innvandrere som ikke er registrert i Sverige, og brukes i kontakt med myndigheter og til registrering av skatter. Men kontrollen med numrene har vært mangelfull. De er blitt distribuert av flere ulike myndigheter uten kontroll mellom disse myndighetene, noe som blant annet har ført til at en person har kunnet opprette flere identiteter ved å ta ut flere samordningsnummer.

Deretter har personen kunne søke om, og få innvilget, trygder for hver identitet. Det har også vært mulig å bruke visse identiteter til kriminell virksomhet.

De siste årene har det blitt lagt merke til at numrene har blitt brukt til både juks og kriminalitet, som svart arbeid, tilskuddsjuks og svindelselskaper, blant annet i et virvar rundt byggingen av nye Karolinska Institutet i Stockholm.

Allerede i 2016 trakk journalisten Nuri Kino, i en reportasje i Svenska Dagbladet, frem at en person kunne ha åtte identiteter, hvor ulike identiteter ble brukt til ulike formål. For to år siden skrev tre tidligere direktører ved den svenske Försäkringskassan en debattartikkel i Dagens Nyheter der de advarte om at det svenske folkeregisteret og kontrollen med dem som immigrerer til landet, «nesten kollapset».

De tre direktørene viste til at det siden 2015 ikke har vært kontroll med hvem som bor og oppholder seg i landet og at samordningsnummer som gir rett til trygder, deles ut til personer med uklar identitet, at personer blir svenske statsborgere uten at deres identitet er sikret og at de mangler kontroll over hvem som har forlatt landet og fortsetter å innkassere trygder.

Men først nå har regjeringen gjennomført en lovendring som tar sikte på å stoppe juks. Lovendringen innebærer blant annet at alle samordningsnummer som er eldre enn fem, år trekkes tilbake, noe som betyr at 700.000 av de totalt 900 000 utdelte samordningsnumrene forsvinner, melder Svenska Dagbladet. Også personer som er avslørt med falsk identitet de siste fem årene, vil miste samordningsnummeret sitt.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.