Magnus Ranstorp. Foto: Victoria Henriksson / Wikimedia Commons.

Det økende antallet falske identiteter i Sverige er blitt et stort sikkerhetsproblem og samfunns­økonomisk problem, og omfanget fenomenet har fått på grunn av organisert kriminalitet, gjør at myndighetene i landet ikke lenger klarer å holde tritt med utviklingen, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til Metro.

Personer som vil bruke falsk identitet, kan benytte seg av tjenestene til det Ranstorp kaller «identitets­fabrikker»:

– De här personerna har full koll på hur de ska utnyttja det svenska systemet. Det är ett allvarligt systemfel som vuxit fram under en tid. Framförallt kommer personerna in från baltiska stater. När de väl är i Sverige använder de sig av identitets­fabriker som finns på nätet, men framförallt på fysiska adresser, och som sätter det här i system, säger han.

Den ulovlige industrien omsetter for kjempebeløp:

– Vi talar om ett väldigt allvarligt säkerhetsproblem som omsätter hundratals miljoner kronor. Det handlar om ekonomisk brottslighet där personerna utnyttjar luckor i allt från välfärdssystemen till svagheter i koordineringen mellan myndigheter.

Ranstorp forteller at også asylsøkere benytter seg av flere falske identiteter for å søke asyl i flere land samtidig.

Noen har skumlere hensikter enn andre:

I en tidigare granskning i Metro har det framkommit att en 30-årig uzbekisk man, som nu står åtalad misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat, också använt sig av en handfull olika identiteter i Sverige. Det möjliggjorde honom att arbeta, resa och skicka pengar.

Den tiltalte usbekeren forteller at det også forekommer utleie av identitet og kontonummer til en pris av to tusen kroner pr. måned.

Sverige er et paradis for økonomisk kriminalitet, konkluderer Ranstorp, som anbefaler at politiet får større ressurser til å hanskes med problemene. Men straffenivået i Sverige fungerer ikke avskrekkende, legger han til.

Viken FrP besluttet under sitt fylkesårsmøte i januar å arbeide for å si opp den nordiske passunionen med sikte på å unngå at personer med svensk pass får permanent rett til velferd i Norge.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂