Nytt

Migrationsverket i Sverige var klar over at den irakske ambassaden i Stockholm utferdiget pass basert på falsk identitet, skriver avisen Metro International.

En møteprotokoll fra mai 2006 viser at Migrationsverket visste om den irakske ambassadens praksis, og at de i løpet av de siste to år har mottatt mange tips om at personer kunne henvende seg til ambassaden og få utstedt iraksk pass helt uavhengig av nasjonalitet og identitet.

– Jag har tappat modet, det får vara nog, säger Birgitta Elfström, Mellanösternexpert på Migrationsverket.

Polisen i Oslo har sprängt en förfalskarliga och avslöjat att Iraks ambassad i Stockholm utfärdat 26 000 pass på falska grunder

– Vi har vetat länge att den irakiska ambassaden utfärdar pass på falska grunder, men vad kan vi göra åt det? Det här är något för UD, de känner till det här, vi har framfört det i olika rapportformer. Migrationsverket kan inte göra något åt saken, säger ID-experten Bengt Hellström. Migrationsverket har de senaste två åren fått många tips om att personer kan vända sig till Iraks ambassad i Stockholm för att få intyg på att de är irakier och få ett irakiskt pass, även om de kommer från Syrien, Iran, Turkiet eller Libanon.

Passene har så dårlig kvalitet at andre land har sagt direkte nei til å godta dem, mens svenske myndigheter ikke reagerte.

Myndighetenes interesse ble først vakt da Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen fikk mistanke om en uregelmessig praksis etter et møte med den irakske ambassadør rett før jul. I møtet uttrykte ambassadøren ønske om amnesti for asylsøkere som har benyttet seg av falsk identitet. Imidlertid reiste norske myndigheter spørsmål om hvor grundig ambassaden sjekket søkernes identitet sett i lys av antallet pass utstedt i løpet av kort tid. I et intervju med Aftenposten gikk samtidig den irakske ambassadøren langt i å innrømme en tvilsom praksis, og et senere dementi ble ikke trodd av hverken norske eller svenske myndigheter.

I kjølvannet av disse opplysningene ble den irakske ambassadøren kalt inn på teppet i det svenske utenriksdepartementet, mens Migrationsminister Tobias Billstrøm dro til møte med kollega Hanssen i Oslo.

I følge Metro International er så mange som 26 000 falske pass fra den irakske ambassaden i Stockholm i omløp.

Metro International: 26000 falska pass från Iraks ambassad