Den 39 år gamle usbekeren som kjørte ned og drepte fem personer med lastebil i Stockholm, var ikke i psykisk ubalanse, ifølge rettspsykiatere.

Det er konklusjonen i den første rettspsykiatriske undersøkelsen av Rakhmat Akilov, melder SVT.

Fem personer ble drept i angrepet på Drottninggatan 7. april, der Akilovs ville ferd endte i en butikkfasade. Inne i lastebilen ble det funnet en udetonert sprengladning.

– Dette påvirker ikke etterforskningen. Slike undersøkelser gjøres regelmessig i alvorlige saker, sier Akilovs forsvarer Johan Eriksson til TT.

Akilov ble pågrepet få timer etter angrepet.

Han fikk avslag på sin asylsøknad i 2016 og skulle utvises. Svensk sikkerhetspoliti fikk tips om ham samme år, men koblet ham ikke til ekstreme miljøer og gikk ikke videre med tipset.

Etter pågripelsen kom det fram at han hadde lagt ut propagandavideoer fra IS på Facebook, og gitt likerklikk til bilder av ofre for terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Ifølge flere russiske medier hadde usbekeren kontakt med en kjent tadsjikisk IS-tilhenger via meldingstjenesten WhatsApp både før og etter angrepet i Stockholm.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂