Strømkrise er bra for klimaet, mener Svenska kraftnäts driftsleder Pontus de Maré. At arbeidsplasser går tapt eller at strømnettet kan kollapse midt i en periode med streng kulde, synes ikke å plage verken SVT eller de Maré. Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

SVT råder svenskene til å la støvsugeren støve ned denne helgen grunnet strømmangel, mens skogbruksselskapet Holmen stanser deler av produksjonen på grunn av de høye strømprisene. Det mener Svenska kraftnäts driftsleder Pontus de Maré er bra for miljøet.

Støvsugeren blir portrettert som den store synderen når svenskene står overfor strømmangel under vinterens Sibir-kulde.

– Visst är det jobbigt när dammråttor samlas. Men det finns större problem. Klimatet till exempel. Innan man sätter igång dammsugaren kan man fundera. Måste man städa just de här dagarna när det är som kallast? sier SVTs økonomi- og klimareporter Johan Zachrisson Winberg i innslaget.

Klimaet er viktigere enn hybelkaniner.

– Just dom dagar då det är som kallast finns det skäl att hålla sig långt, långt borta från dammsugaren. För att slippa den dyra elen, och för att slippa suga råttor med brunkols-el från Tyskland eller Polen, sier Zachrisson Winberg videre til SVTs TV-seere.

SVT rettferdiggjør sine råd med klimakrise og økonomi. Ettersom strømmangel presser prisen opp, rådes svenskene til å ivareta egen økonomi ved å la være å bruk strøm. På denne måten bidrar de også til å redde jorden fra klimakrise, fordi de unngår å bruke den nødvendige kullkraften som importeres fra Tyskland og Polen, samt skitten strøm fra deres eget oljekraftverk i Karlshamn – som måtte settes i drift på grunn av den store strømmangelen.

Høye priser stanser produksjonen

Fredag ​​stanset skogbruksselskapet Holmen store deler av produksjonen ved papirfabrikkene i Braviken og Hallstavik på grunn av den høye strømprisen.

– Vi följer marknaden med handen på handbromsen. Och när kalkylen inte går ihop får vi stänga. Vi har kört på halvfart den här veckan, sier Holmens vd Henrik Sjölund til SVT Nyheter.

Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät, sier til SVT Nyheter at nedleggelsen av bransjer som Holmen viser at markedet fungerer.

– Priset är ju styrsignaler. Det visar att elmarknaden fungerar. Och hittills har vi inte fått brist, utan kunnat leverera el till alla som behöver, sier de Maré til SVT.

De Maré mener også at det er bra for miljøet når høye strømpriser fører til at næringer begrenses og folk slutter å støvsuge på bestemte tidspunkter.

– När efterfrågan är som högst är det bra att prissignalerna går fram så att vi konsumerar mindre, säger de Maré.

– Det är också bra för miljön, och det är bra om även vanliga konsumenter inte kör dammsugare och diskmaskiner på de mest belastade timmarna som är runt 7-8 på morgonen och på kvällen när man kommer hem från jobbet.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.