Konsekvensene av verdens høyeste dieselpriser og rekordhøye priser på strøm og gjødsel kan nå sees i butikkhyllene. Matprisene skyter i været og media annonserer «fattigmannsmat».

Politiske vedtak har ført til at Sverige nå har verdens høyeste pris på diesel og periodevis ekstremt høye strømpriser. I tillegg kommer store kostnadsøkninger for gjødsel og transport. Svenske bønder har derfor i løpet av vinteren varslet at de ikke lenger har råd til å fortsette virksomheten og at de enten må gå konkurs, eller la forbrukerne betale gjennom kraftig økte matvarepriser.

– Det är en svår situation för alla parter där vi som producent under en längre period tagit en betydande del av kostnadsökningarna på egen hand i stället för att föra dem vidare till konsumentledet. Vi gör allt vi kan för att inte bidra till ökade konsumentpriser men det finns en gräns för hur mycket vi som företag kan svälja. Konsekvensen av att vi tar detta från vår egen lönsamhet blir att vi inte skapar de nödvändiga investeringsmedel som krävs för att utveckla verksamheten och att betalningsutrymmet gentemot våra leverantörer och odlare minskar, sier Jonas Regnér, administrerende direktør i Saltå Kvarn. til avisen Lantbruksnytt.

«En perfekt superstorm»

I en undersøkelse utført i januar i år rapporterte i prinsippet alle Livsmedelsföretagens medlemsbedrifter om svært store kostnadsøkninger for sine innkjøp av råvarer. Indeksverdien for de svenske matprodusentenes kostnader i løpet av fjerde kvartal landet på 99 – det høyeste nivået som Livsmedelsföretagen har målt og kun én enhet fra maksverdien på 100 (hvor 50 er uendret). Siden den gang har kostnadsøkningene fortsatt.

– Under mina tolv år som chefekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande, och jag vet faktiskt inte hur långt tillbaka man skulle behöva gå för att hitta något som ens kommer i närheten. Det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm. Jag är full av beundran inför hur de svenska producenterna har lyckats hantera kostnadsökningarna, men nu tror jag att många börjar närma sig en brytpunkt, sier Carl Eckerdal, sjeføkonom i Livsmedelsföretagen.

«Slipp brødet – spis suppe!»

De økte prisene merkes allerede i butikkene og i media, nå kommer rådene til svenskene: «Te i stedet for kaffe. Slipp laksen og kutt ned på brødet, også det hjemmebakte. Invester heller i en potet- og purresuppe», lyder for eksempel rådet fra SvD Näringsliv.

I 2021 steg matprisene i snitt med to prosent, og i 2022 ventes en økning på minst det dobbelte. En oppsummering av prisutviklingen i 2021, viser følgende prisøkninger i svenske dagligvarebutikker:

Grovbrød +9 prosent

Mel +9

Biff + 4

Lam +6

Torsk +8

Fersk laks +17

Hard ost +7

Husholdningsmargarin +8

Pære +15

Salatskål +17

Liten sitrus +19

Kaffe +13

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.