Hundrevis av svenske bønder planlegger å invadere hovedstaden Stockholm i traktorene sine neste måned, i en protest mot de økte drivstoffprisene. Bonden Alexander von Bothmer leder aksjonen.

– Ska man dra det riktigt till sin spets så riskerar svenskt lantbruk att slås ut, sier han til Samnytt.

Alexander von Bothmer (26) driver jordbruk utenfor Oxelösund og leder via Facebook et voksende bondeopprør i protest mot de høye drivstoffprisene. Neste måned tar han med seg hundrevis av bønder til Stockholm for å vise misnøye med situasjonen.

Han lover at demonstrasjonen skal forsøke å unngå at vanlige folk som ikke har skyld i utviklingen rammes.

Sörmlandsbonden understreker at protesten er forbeholdt dem som jobber i jordbruket.

– Vi vill ha professionella lantbrukare där, säger von Bothmer.

– Vi vill inte ha folk som flyttat ut på landsbygden och som tycker att det är dyrt att tanka. Och vi vill inte ha med byggbranschen och inte lastbilsåkare. Vi tror att varje grupp har olika förutsättningar, därför vill vi föra vår talan och inte allas talan.

Ifølge von Bothmer er tusenvis av bønder interessert i aksjonen, og han håper derfor at flere hundre vil delta, selv om det kan bli langt å kjøre traktor for mange.

Les også: Økte priser kan føre til en lang og hard vinter for mange

Målet med protesten er å få politikerne til å innse alvoret, og få til en forandring. Samtidig forstår von Bothmer politikerne, til en viss grad.

– Jag kan till en viss del köpa att soppapriset är högt. Vi ska väl bort från fossila bränslen. Men vi har idag inget alternativ inom lantbruket. Det finns ingen eltraktor. Det finns inte på marknaden att köpa. Det är ingen som tillverkar något sådant, säger han.

Det er et stort problem for svenske bønder at de må betale 4–5 kroner mer per liter for drivstoff enn sine konkurrenter på Kontinentet, fremhever von Bothmer.

Samtidig stiger prisene på gjødsel og fôr, en trend som merkes over hele verden. Konsekvensene for Sverige og svensk jordbruk kan bli skjebnesvangre.

– På kort sikt påverkar det bara oss själva. Lönsamheten blir lägre eller negativ. Men det går inte hur länge som helst. Om du hållit på och gjort förlust två-tre år, då fortsätter du ju inte. Då lägger du ned, sier Alexander von Bothmer, og avslutter:

– Ska man dra det riktigt till sin spets så riskerar svenskt lantbruk att slås ut.

Samnytt

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.