Lambda, det såkalte Munch-museet i Bjørvika, er et dusinkonsept med opptil 20 registrerte replikaer. Bygningen er et monument over inkompetanse og politisk snusk. Siden Erling Lae & Trond Giskes pressekonferanse 28. mai 2008 har feil og mangler både i prosessen og bygget vært påpekte av et 30-talls uavhengige sakkyndige – arkitekter, jurister, museumsfolk, historikere og økonomer – uten å bli motsagt eller tilbakevist, kun neglisjert.

Utseendet, av flere oppfattet persepsjonspsykologisk som en truende form – en gribb klar til å kaste seg over Operaen – er bare en del av problemet. Høyhus-konseptet er det dårligst tenkelige utgangspunkt for et kunstmuseums som skal holde stabilt inneklima på en sikker og ressursøkonomisk måte.

Klimaanlegget har allerede sviktet uten varsel to ganger og gitt forsinkelser med 65 millioner i ekstrautgifter. Rulletrappene sviktet dagen etter åpningen. Denne boken (lenke nedenfor) gir historien frem til 30. september, altså tre uker før åpningen. Et supplementsbind er under utarbeidelse.

 

https://skaug.home.xs4all.nl/Files/SL2021_ESS/Spillet%20om%20Munchmuseet%20-%20E.S.Skaug.pdf

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.