En produsent av pinnekjøtt på Hommersåk i Sandnes kommune flytter kjøttforedlingen til Trøndelag. Årsaken er de enorme forskjellene i strømkostnad. Forberedelsen til julen krever store mengder energi.

Siden strømprisene eksploderte etter åpningene av kablene til Tyskland og England har situasjonen for bedriften blitt uholdbar.

– Før brukte vi mellom 1–2 millioner kroner i året på strøm. I fjor brukte vi nesten 20 millioner. Det var en heftig økning. I år tror vi at vi ligger rundt 9 millioner kroner for strømmen. Det er fremdeles historisk høyt, sier Rolf Gunnar Husveg og Vidar Fatland til Aftenbladet.

Husveg er daglig leder, og Fatland er 4.-generasjons medeier i familiebedriften Fatland AS.

Bedriften, som er landets største slakteri, må betale over én krone for strømmen, mens konkurrentene på Østlandet eller Trøndelag betaler noen få øre. Usikkerheten rundt strømprisen skaper også problemer.

– Vi gir priser på våren på det som skal ut til jul. Når det er så liten forutsigbarhet på strømprisen, så er det klart at det er vanskelig å gi priser, sier Fatland.

– Vi hadde en antakelse på at årets høst ikke skulle bli så ille som i fjor, men vi ante jo ikke om det skulle ligge på 50 øre eller to kroner, sier han.

Gartneri på Jæren sier opp 15 ansatte på grunn av høy strømpris

Fatland AS lager 600 tonn pinnekjøtt denne sesongen. Så mye som mulig av kjøttet sendes i trailer til Oppdal i Trøndelag, hvor Fatland AS er medeier i en spekematfabrikk.

– Vi kunne selvfølgelig produsert mer her. Vi har mer kapasitet, legger daglig leder Husveg til.

– Det skal jo ikke være sånn.

At det området i Norge som produserer absolutt mest energi også opplever langt høyere strømpriser enn resten av Norge skyldes selvsagt den massive eksporten gjennom kablene. Dette skaper skjevhet i konkurransen, og kraftkrevende industri i Rogaland rammes hardt.

– Det er utrolig rart at et så lite land som Norge, at det skal være så store forskjeller for den samme industrien, sier Husveg.

– Vi står overfor en enorm konkurransevridning og skjevhet.

Bedriften får heller ikke statsstøtte for å investere i solceller. For selv om marginene er små, er omsetningen for stor.

Vidar Fatland sier bedriften trenger forutsigbarhet og like vilkår som konkurrentene.

– Vi føler oss harselert med, bare fordi vi er i Rogaland, og dette strømområdet. Jeg føler politikerne svikter.

Les også:

Fatland: – Strømstøtten vil svekke matsikkerheten

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.