Daglig leder Shabana Rehman Gaarder, kulturminister Trine Skei Grande, stortings­representant Abid Raja og prosjektleder Maria Khan hos Født fri deler opp kaken under åpningen av stiftelsen Født Fris nye lokaler i Oslo 1. juni 2018. Foto: Tore Meek / NTB.

Organisasjonen Født fri, der Shabana Rehman er daglig leder, mister statsstøtten på grunn av dårlig økonomistyring, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Det skjer etter en granskning av Ernst and Young på oppdrag for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi), opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Svært alvorlig
– Rapporten viser at offentlige tildelte midler ikke har blitt brukt i tråd med formålet, og dette er svært alvorlig, sier statssekretær med ansvar for integreringssaker i Kunnskapsdepartementet, Grunde Almeland (V).

Ifølge granskningsrapporten kan penger ha blitt brukt til private formål. I tillegg avdekker den sviktende økonomistyring, at tilskudd ikke er brukt i henhold til tilskuddsordningens retningslinjer og at det ikke er rapportert om alt pengene er brukt på.

Anbefaler anmeldelse
Ernst and Young anbefaler at Imdi vurderer å politianmelde forholdene avdekket i rapporten.

– På bakgrunn av funnene i rapporten fra Ernst and Young er vår vurdering at vilkårene for tilskuddet, som de fremgår i våre tilskuddsbrev, ikke er oppfylt. Imdi vurderer det som tilstrekkelig underbygget at økonomistyringen i stiftelsen ikke er god, samt at deler av tilskuddene ikke anses å være benyttet i tråd med formålet for tilskuddsordningen, sier Imdi-direktør Libe Rieber Mohn.

Tidligere medarbeidere varslet
Shabana Rehman Gaarder viser til styreleder i Født fri, Jan Sverre Asker, for kommentar. NTB har foreløpig ikke fått svar fra Asker.

Født fri har siden 2017 arbeidet med å motvirke negativ sosial kontroll og likestilling. Siden da har stiftelsen mottatt drøye 15 millioner kroner i tilskudd over statsbudsjettet og fra Imdi.

Sistnevnte mottok i august et varsel fra fem tidligere medarbeidere i Født fri, som varslet om at tilskudd ikke var brukt i tråd med stiftelsens formål, meldte Vårt Land i august.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!


Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.